fallback

АПИС сезира КЗК за търг за доставка на справочен софтуер

Николай Василев поръчва ненужен скъпо струващ софтуер за над 600 училища в цялата страна, смятат от фирмата

14:26 | 12.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Фирма АПИС сезира днес Комисията за защита на конкуренцията за решението на министъра на държавната администрация Николай Василев да открие търг за доставка на Справочна информационна система (СИС) за нуждите на държавната администрация, съобщиха от компанията.
Процедурата е открита на 30 октомври 2007 г., а срокът за подаване на документи за участие е 10 декември 2007 г. Компанията, която спечели, ще доставя справочно-информационни системи през следващите четири години за всички централни ведомства, общинската администрация, областните управи и училищата.
Стойността на централната поръчка е близо 3,5 млн. лв, което е видно от размера на гаранцията за участие в търга – 35 000 лв., се казва в съобщението. Договорът за доставка на СИС за държавната и общинска администрация трябва да влезе в сила на 15 февруари 2008 г., когато изтича срокът на настоящия договор за СИС, сключен от предишния министър на държавната администрация Димитър Калчев.
Централизираният избор на доставчик на СИС налага на държавната и общинската администрация да използват определен продукт, без това изобщо да е необходимо, коментира Васил Христович, президент на АПИС. С този договор за нови четири години на чиновниците ще бъде вменено да работят с точно определен информационен продукт, без да се отчитат нуждите и предпочитанията им. При това съвсем не е необходимо справочният софтуер да е еднакъв за всички - за работа с него не се налага съвместимост между ползвателите, както е например при разплащателните системи между банките, обясни още Христович.
Според АПИС министърът на държавната администрация няма правомощия да извършва доставки за останалите ведомства и органите на местната власт, освен ако не е оторизиран изрично за това с решение на Министерския съвет. В случая такова решение липсва и Законът за обществените поръчки е нарушен чрез „изземване на компетентност” от други възложители, твърдят от АПИС. Законът въвежда изискванията на Директива 2004/18/ЕО на Европейския съюз, според която поръчки за нуждите на други възложители се възлагат само от „централизиран орган за поръчки”. Съгласно българското законодателство такъв орган може да се създаде единствено с решение на МС по предложение на министъра на икономиката и енергетиката. Министър Николай Василев не е спазил това законово изискване, от което следва, че обявената от него процедура е незаконна и следва да се отмени.
Според юристите на АПИС в тръжната документация са допуснати и редица други съществени закононарушения, които напълно опорочават конкурса и са основание за прекратяването на процедурата. В изискванията за участие част от критериите са манипулирани, което облагодетелства настоящия доставчик на СИС за държавната администрация и предопределя неговия успех при провеждането на новия търг. Не е публикувано и предварително обявление в „Държавен вестник”, което според ЗОП е задължително при поръчки за над 450 хил. лв.
В кръга на ползвателите на СИС се включват и 600 училища, които не са част от системата на държавната администрация. Учителите и директорите не са държавни служители, следователно министърът на държавната администрация не е компетентен да провежда обществени поръчки за техните нужди.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 02.09.22 г.
fallback