fallback

БФБ-София представи акциите на Етропал и Хидроизомат

Институцията представи и облигации на Метизи АД, както и два договорни фонда на УД Инвест фонд мениджмънт

11:36 | 12.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

От ляво на дясно - Цанко Коловски, Жеко Жеков, Пламен Патев, Свилен Кръстанов. Снимка: Investor.bg

Акциите на Етропал и Хидроизомат, облигациионна емисия на Метизи АД и два договорни фонда ва УД Инвест фонд мениджмънт бяха официално представени от Българска фондова борса – София. От днес (12 ноември) за търговия на борсата бяха регистрирани книжата на Етропал и Хидроизомат.
Емисията на Етропал е от 5 млн. акции, всяка с номинална стойност 1 лев. След регистрирането на емисията за търговия на БФБ-София мажоритарният собственик на дружеството - Еврохолд България АД, възнамерява да намали участието си чрез продажба на част от притежаваните от него акции. Към момента Еврохолд притежава 97,31% от капитала на Етропал АД.
„Към момента Етропал изцяло покрива нуждите си от финансиране и не се предвижда ново увеличение на капитала в близко бъдеще“, заяви Кирил Бошов, Председател на Управителния съвет на Еврохолд България.
„Етропал остава основният производител на консумативи за диализа на Балканския полуостров. Работим в посока сертифициране и представяне на нашите продукти в страните от региона, като особено интересен е пазарът в Турция, където търсенето на такава продукция е 5 пъти по-голямо отколкото в България“, каза Пламен Патев, изпълнителен директор на Етропал.
От днес на БФБ-София се въвежда за вторична търговия и емисията акции на Хидроизомат. Компанията е част от структурата на Доверие обединен холдинг. В петък (16 ноември) стартира смесен закрит аукцион, на който ще бъдат предложени 300 хил. акции на Хидроизомат при минимална цена 8,50 лв. за брой. Аукционът ще продължи до 22 ноември.
„Вероятно през пролетта ще осъществим допълнително увеличение на капитала, което ще ни е необходимо за финансиране на планираното разширяване на дейността. Предвиждаме да започнем производство на керемиди и тротоарни плочи, като инвестициите в тази дейност ще възлязат на около 2 млн. лв. В производството на битумни материали също ще инвестираме около 1 млн. лв.“, заяви изпълнителният директор на Хидроизомат Жеко Жеков.
Днес вече имаше сключени сделки с акциите на Хидроизомат на цени от 10 лв. до 11,50 лв. за брой. Средната цена към момента е 10,36 лв. при изтъргувани 438 броя.
От началото на месеца на борсата се търгува емисия облигации на Метизи АД в размер на 2 млн. лв.
„Присъединяването към Европейския съюз се отрази силно положителни на дейността на фирмата. Отпадането на митническите ограничения ни дава предимства, особено сред малките клиенти. Смятаме да започнем производство на гръмозащитни инсталации, тъй като разполагаме със собствена сертифицирана мощност за поцинковане. Изискванията към този вид дейност вече са високи и „гаражните“ производители вече нямат възможност да участват на пазара, което ни дава възможност да предложим нашите продукти“, каза Свилен Кръстанов, председател на Съвета на директорите на Метизи АД.
Днес на борсата бяха представени и двата договорни фонда на УД Инвест фонд мениджмънт, където основни акционери са Феста Холдинг (57% от капитала) и ТБ Инвестбанк (33%). Компанията управлява ДФ Инвест Класик и ДФ Инвест Актив, като дяловете на двете колективни инвестиционни схеми от началото на ноември се търгуват и на БФБ-София.
„Логично е, с акционер като Инвестбанк, да разполагаме с широка клонова мрежа за продажба на дяловете на нашите фондове, но според мен най-добрият „канал“ за разпространение остава фондовата борса“, каза Цанко Коловски, изпълнителен директор на УД Инвест фонд мениджмънт.
От началото на тази година за търговия на борсата са регистрирани акциите на 32 нови емитента, от които 16 са АДСИЦ, а също 25 облигационни емисии и дяловете на 10 договорни фонда, съобщиха още от БФБ – София. Регистрираните публични компании са общо 377.
Първичните публични предлагания от началото на годината са седем – Каолин, Корпоративна търговска банка, Първа инвестиционна банка, Девин, Бианор, Специализирани бизнес системи и Трейс Груп Холд.
Пазарната капитализация на БФБ-София към 9 ноември достига 27,78 млрд. лв. и представлява 53,2% от брутния вътрешен продукт на страната. Увеличението от началото на годината е в размер на 81,4%.
Общият оборот на борсата до 9 ноември възлиза на 8,1 млрд. лв., което представлява ръст от 142,6% спрямо цялата 2006 г., когато бе 3,34 млрд. лв.

Свързани компании:

Хидроизомат АД(4HI)

Етропал АД - Етрополе(ETR)

ДФ Инвест Класик(MC4A)

ДФ Инвест Актив(MI1A)

Метизи АД(METZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
fallback