fallback

Преглед на печата за 12 ноември

08:23 | 12.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Основният въпрос в бюджета - ще падат ли осигуровките?
в. Дневник
Ще бъдат ли намалени осигуровките с нови три процентни пункта от следващата година? Един от най-важните въпроси в икономиката в момента явно ще е и най-дебатираният и при приемането на бюджета 2008. Заявки за това дадоха както партньорите в управляващата коалиция, така и работодателските организации. Предложението на финансовото министерство, заложено в проектобюджета за 2008 г., е за запазване на сегашната осигурителна тежест. Трябва да се видят какви са резултатите до средата на годината и при възможност да се търсят решения във второто полугодие, заяви в неделя зам. финансовият министър Кирил Желев пред "Дарик радио". По подобен начин и тази година предварителното обещание на управляващите беше да намалят осигурителните вноски от 1 юли, но впоследствие промяната беше отложена за началото на октомври.
Категорично зад предложението осигуровките да бъдат намалени стои НДСВ. Бизнесът пък смята, че при 10-процентни ставки на данък общ доход и на корпоративния данък въпросът за размера на осигуровките става още по-голям. "От 2000 г. насам всяка година реализираме огромни излишъци. При това положение възниква въпросът - ако трябва да плащаме по-високи осигуровки, тогава очевидно другите данъци са необосновано високи, щом се натрупват такива големи преизпълнения", заяви пред "Дарик" Дикран Тебеян, зам.-председател на Българската стопанска камара. Намаляването с 3% на осигуровките заедно с корпоративен и подоходен данък от по 10% са чудесни предпоставки за инвестиции и за бизнес среда, каквато няма никъде в Европа, коментира в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" и изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов.
Европа ни натиска да махаме борда
в. Стандарт
Европа ни натиска да премахнем валутния борд. Експерти от Еврозоната искат България да поддържа свободен лев, заяви главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие Ерик Берглоф пред Ройтерс. Според анализаторите в двете години, през които страната ни ще бъде под наблюдение в механизма ERM-2, валутният курс трябва да е свободен, за да се види дали държавата може да удържи на натиска на международния пазар.Това е неприемливо, бордът ще остане до приемането на еврото, коментираха от БНБ и от финансовото министерство. Както "Стандарт" вече написа, до дни България ще влезе официално в ERM-2. Това образно може да се обясни като преддверие към Еврозоната.
Икономисти предлагат завой в пенсионната система
в. Сега
Българинът да се осигурява за пенсия само в частни фондове, т.е. да се премахне сегашният първи стълб на пенсионната система. Пенсиите на сегашните пенсионери да идват само от данъците в хазната. Такава сериозна реформа в пенсионната система предложиха вчера икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ).
Догодина на всеки 100 лв. от заплатата държавата ще ни прибира 42 лв. за данъци и осигуровки, каза Адриана Младенова от ИПИ. Вместо това осигурителната тежест трябва да падне до 10% и всички те да отиват в частен фонд, смятат от института. Така работещите ще внасят парите в лична сметка и ще могат да избират как да бъдат инвестирани средствата им. Ако вноските се правят в продължение на 40 години при 430 лв. заплата в началото, 2% реален ръст и 6% годишна доходност на инвестициите, бъдещите пенсионери ще взимат по 460 лв. на месец в продължение на 20 години, са сметнали икономистите. Що се отнася до сегашните пенсионери, парите за доходите им ще идват от данъците в бюджета, при положение че и сега пенсиите се покриват частично и от данъци, обясниха от ИПИ.
Молове до болниците
в. Стандарт
Молове и кафенета ще никнат точно до болниците. Неизползваемите сгради и терени край тях се продават. Парите остават за лечебниците. Това съобщи здравният министър Радослав Гайдарски в интервю за "Стандарт". И чужденци ще участват в приватизацията на клиниките, каза още Гайдарски. Новите собственици ще плащат дълговете на закъсалите лечебници. На тезгяха няма да се вадят само университетските и 28-те областни болници.
Скандал за заплати разтърси в същото време белите престилки. Заплатите на докторите ще бъдат орязани догодина заради 727 млн. лв. недостиг в бюджета на здравната каса, алармира шефът на лекарския съюз д-р Андрей Кехайов. За да вържат двата края, през 2008 г. болничните мениджъри ще бъдат принудени да намаляват месечните възнаграждения, обяви Кехайов.
Срещу $360 млн. България опрости дълга на Ирак
в. Сега
България се отказва от 3,51 млрд. долара дълг на Ирак срещу бързо изплащане на 360 млн. долара. С това приключват неколкогодишните преговори за дълга на Багдад, натрупан през 80-те години на XX век към българската държава. "Парите трябва да бъдат преведени през първата половина на 2008 г. Така ставаме първата страна, която постига споразумение с Ирак за еднократно плащане в брой", съобщи вчера финансовият министър Пламен Орешарски.
Университетите сами ще определят таксите
в. Дневник
От следващата учебна година ректорите ще получат дълго чаканата от тях финансова автономия и университетите сами ще определят студентските такси, които сега се фиксират от правителството. Такъв ангажимент е поел премиерът Сергей Станишев на "тайната вечеря" с ректорите преди месец. Той им обещал, че ще събере мнозинство в парламента и ще прокара идеята преди лятото на 2008 г., съобщиха университетски шефове на заседание на Съвета на ректорите.
"ЦБА асет мениджмънт" планира да отвори магазин в София
в. Дневник
Веригата "ЦБА асет мениджмънт" ще отвори нови магазини в София и Велико Търново, съобщиха от компанията. Последният търговски обект "ЦБА Магро" беше открит в петък във Велико Търново в търговски център "Славяни" и заедно с него и придобития в Русе магазин супермаркетите на веригата вече са 11. В "Търговски парк Велико Търново" предстои откриването на още един обект на компанията, а вече е подписан и първият договор за наем на магазин в София. Той се намира в жк "Свобода" и досега е бил част от веригата ЕНА. Търговската площ на магазина е 1400 кв.м, към него има складови помещения, хладилни камери и паркинг.
Общо пет от магазините на "ЦБА асет мениджмънт" се намират във Велико Търново, четири са в Русе, два обекта има и в Габрово. Преди да стане част от веригата, новият магазин в Търново е обслужвал около 40.5 хил. клиенти на месец, а за този в Русе се очаква да обслужва месечно близо 30 хил. души.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 18.08.22 г.
fallback