fallback

Годишно в страната се преработват около 1400 куб.м радиоактивни отпадъци

До 2015 г. трябва да се изготвят оценките относно възможността за изграждането на национално хранилище за високорадиоактивни отпадъци

13:58 | 10.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

В България годишно се преработват около 1400 кубически метра радиоактивни отпадъци. По данни на Агенцията за ядрено регулиране миналата година 2849 обекта в страната са имали източници на йонизиращи лъчения.
Това каза на семинар на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци"/ДП"РО"/ в с.Мала църква, Самоковско, Борис Пеков, изпълнителен директор на предприятието, цитиран от БТА.
По думите на Пеков в ПХРАО-Нови хан се събират и обработват ниско- и среднорадиоактивни отпадъци от медицината, образованието, промишлеността и селското стопанство. Според експертите от ДП"РО" разходите за извозването, преработката и съхранението на отпадъците от площадките в Нови хан и Козлодуй възлизат на 9 млн. лв. годишно.
Цената, която заплаща собственик на предприятие, в което има радиоактивен отпадък за извозване, е по-ниска от разходната част по извозването и обработката на отпадъка, уточни Пеков.
Изпълнителният директор на ДП"РО" съобщи, че България е спечелила три проекта по програма ФАР на обща стойност около 8 милиона лева за модернизирането на склада ПХРАО-Нови хан. Два милиона от тях са предвидени за изграждането на "гореща камера" за входящ контрол на източниците от производството и промишлеността. Тя трябва да бъде завършена през юни 2008 г.
За изграждането на цеха за преработка на отпадъци и, тези от площадката за временно съхранение в Нови хан, са отпуснати 6 милиона лева. Той трябва да бъде изграден до 2009 г.
На 15 ноември в Нови хан ще се състои втори обществен дебат по доклада за оценка на въздействието на околната среда. Специалистите алармират, че ако той не се състои, средствата по проектите няма да могат да бъдат усвоени.
Предвижда се до 2015 г. в България да бъде изградено национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци, напомни Николай Ламбев, експерт по международните проекти в предприятието. Пеков поясни, че до момента са събрани данните за четири площадки, предимно в Северозападна България.
До 2015 г. също трябва да се изготвят и оценките относно възможността за изграждането на национално хранилище за високорадиоактивни отпадъци.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 09.09.22 г.
fallback