fallback

Промишленото производство забавя силно ръста си на годишна база

На месечна база през август се регистрира спад от 3,2 на сто

17:17 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Промишленото производство през август забавя ръста си на годишна база до 8,4 на сто, след като през юли отбелязва най-силен ръст на годишна база за тази година (14,3 на сто). На месечна база през август се регистрира спад от 3,2 на сто, показват окончателни данни на Националния статистически институт.

Добивната промишленост намалява със 17,9 на сто на годишна база и с 5,1 на сто на месечна. Ръст от 6,9 на сто през август на годишна база има в преработващата промишленост, а спрямо предходния месец е регистриран спад от 4,9 на сто.

Понижение с 1,5% на годишна база и с 2,3 на месечна се наблюдава в производството на тютюневи изделия. В производството на хранителни продукти и напитки е регистриран ръст от 11,3 на сто на годишна и от 2,5 на сто на месечна база.

В производството и разпределението на електроенергия, газ и вода се отчита ръст от 5,1 на сто на месечна база и от 24,4 на сто на годишна.

Днес бяха оповестени и окончателните данни на НСИ за продажбите в промишлеността през август, които също отчитат забавяне на ръста на годишна база – до 6,8 на сто от 12,6 на сто през юли, и понижение на месечна база от 4,1 на сто.

Спад от 9,5 на сто на месечна база и от 19,3 на сто на годишна отчитат продажбите в добивната промишленост. Индексът на продажбите при производството и разпределението на електроенергия, газ и вода през август отчита ръст от 5,8 на сто на месечна база и от 18,7 на сто на годишна.

Продажбите на производителите на тютюневи изделия са намалели с 1,1 на сто спрямо юли и с 9,3 на сто спрямо август 2006 г. Продажбите в производството на хранителни продукти и напитки нарастват с 9,2 на сто на годишна база, а на месечна отбелязват спад от 0,2 на сто.

НСИ обяви и предварителните данни за промишленото производство за септември, които показват спад от 1,3 на сто на месечна база и ръст от 7,8 на сто на годишна база.

Добивната промишленост по предварителни данни намалява с 6,2 на сто на годишна база, а на месечна нараства с 5,4 на сто. Преработващата промишленост се понижава с 2,4 на сто на месечна база, а на годишна нараства с 3,3 на сто. Производството и разпределението на електроенергия, газ и вода отчита ръст от 0,8 на сто на месечна база и от 34,5 на сто на годишна.

По предварителни данни продажбите в промишлеността през септември са се увеличили с 1,7 на сто на месечна база и с 8,1 на сто на годишна. Продажбите в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода са отчели ръст от 2,7 на сто спрямо предходния месец и от 33 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 05.09.22 г.
fallback