fallback

Приходите от продажби във вътрешната търговия забавиха ръста си до 4,3%

Голямо увеличение реализира търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 12,6%

16:31 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за периода януари - септември 2007 г. по съпоставими цени нарастват с 4,3% спрямо същия период на предходната година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). За сравнение към август бе отчетен ръст на показателя от 4,7 на сто.
Голямо увеличение реализира търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 12,6%, резултат от положителните темпове в двете основни съставни дейности - търговия с автомобили и мотоциклети (18,0%) и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (6,3%), които имат близки относителни тегла и общо формират над 97% от стойността на приходите.
При търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството е отчетен ръст от 7,1%, по-висок при търговията с текстил, облекло и обувки (10,1%), търговията със стоки за домакинството и битова техника (7,9%), търговията с фармацевтични и медицински стоки (7,7%) и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия (7,6%).
Единствено при търговията на дребно, извършвана извън магазините, е регистрирано намаление от 2,1%, но дейността реализира едва 2,9% от обема на приходите и не оказва съществено влияние върху общия индекс.
Търговията на едро отбелязва ръст от 2,2%, който до голяма степен определя величината на общото нарастване поради високия относителен дял – над 70% от нетните приходи за търговския сектор. От съставните дейности увеличение се наблюдава при търговията на едро с машини и оборудване (19,9%), неспециализираната търговия на едро (11,4%) и търговията на едро със стоки за домакинството (8,4%), които заедно формират 27,8% от обема на приходите и компенсират намалението в останалите дейности.
През септември нетните приходи реално нарастват и в сравнение със същия месец на предходната година, като увеличението от 1,4% е следствие на отчетените положителни темпове във всички основни дейности. При търговията с автомобили и горива и търговията на дребно нарастването е съответно 9,0% и 2,1%, а при търговията на едро - едва 0,1%.
Нетните приходи отбелязват минимален ръст и спрямо предходния месец – 0,3%, определен изцяло от увеличението в търговията на едро (1,0%), докато при търговията с автомобили и горива и търговията на дребно е отчетено намаление съответно от 2,9% и 0,1%.
Продажбите на дребно в страната през третото тримесечие на 2007 г. по съпоставими цени нарастват с 4,8% в сравнение със съответното тримесечие на предходната година. При нехранителните стоки увеличението достига 5,2%, а за групата храни, напитки и тютюневи изделия е регистриран положителен темп от 3,8%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:33 | 11.09.22 г.
fallback