fallback

Взимат мерки за ограничаване на шума от самолетите над София

Вече е забранено извършването на редовни полети през нощта в часовете 23 – 6 часа, в този период се извършват само чартърни полети

13:56 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

„Във връзка с ограничаване на шума от прелитащите самолети над София и по-конкретно над кварталите „Васил Левски“, „Сухата река“ и „Хаджи Димитър“ се взимат мерки за ограничаването на шума“, каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на днешния парламентарен контрол.
Вече е забранено извършването на редовни полети през нощта в часовете 23 – 6 часа, като в този период могат да се извършват само чартърни полети.
Освен това, от 1 януари е забранено кацането на софийското летище на т. нар. „шумни самолети“.
На летището вече е въведена и система за мониторинг за шума на стойност 500 хил. лв. Други 900 хил. лв. са дадени на гражданите, живеещи в близост до летището за подмяна на дограми и други с цел намаляване на шума.
В момента се изгражда шумозаглушителен екран на площадката за изпробване на самолетни двигатели на стойност 6 млн. лв.
Мутафчиев поясни, че задължителни изисквания за нивата на шума на летищата в ЕС има само за тези, където се извършват над 50 хил. полета годишно, докато софийското не е сред тях и затова важат националните стандарти за нивото на шума. Мутафчиев отбеляза, че щумът от самолетите в някои квартали на София не може да се избегне напълно, тъй като прелитането над тях е свързано с безопасността на полетите при определени климатични условия. По думите му проблемът с шума е щял да бъде избегнат, ако още преди години по времето на правителството на Иван Костов е проектирано изместване на местоположението на летището и съответно строителството на новата писта.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 31.08.22 г.
fallback