fallback

Още 62 млн. лв. са необходими, за да има телефон 112 в цялата страна

Целта е до края на следващата година спешният номер да функционира в цялата страна

11:50 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

За да може да бъде въведена национална система за функциониране на спешния телефон 112 в цялата страна, ще са необходими още около 62 млн. лв., каза в Народното събрание министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем в отговор на депутатски въпрос.

Тя поясни, че от тази сума около 42 млн. лв. ще са необходими за нейното министерство, на МВР и на Министерство на здравеопазването, а около 20 млн. лв. ще трябват на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) за изграждане на оптична мрежа в страната.

По думите на Етем целта е до края на следващата година телефонът 112 да функционира в цялата страна и дори да не е изградена напълно оптичната мрежа, ще се ползва част от мрежата на МВР.

Престои в страната да бъдат изградени още пет центъра на спешния телефон 112. В момента работна група разработва правилника за дейността на системата 112, а през 2009 г. по всяка вероятност ще бъде изработен и съответният закон.

Емел Етем изнесе данни, според които от началото на реалното си функциониране в София от 7 юли тази година на телефона са получават средномесечно между 40 хил. и 67 хил. обаждания, част от които обаче не са по предназначение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 11.09.22 г.
fallback