fallback

Преглед на печата за 9 ноември

07:59 | 09.11.07 г.

Доходите от бордове ще се облагат на 100%
в. Сега
 
Доходите от управление и контрол ще се облагат на 100%, реши вчера кабинетът, одобрявайки промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. "Министерският съвет реши да отмени предлаганите от финансовото ведомство 10% нормативно признати разходи за доходи от управление и контрол", съобщи вчера ресорният зам.-министър Кирил Желев. Министрите са утвърдили 40% нормативно признати разходи за доходите от авторски и лицензионни възнаграждения, а също и 10% за доходите от наем. От 7% на 5% е намалена данъчната ставка за доходи от дивиденти и ликвидационни дялове.
 
Община Балчик строи незаконно до Двореца
в. Сега
 
Община Балчик в съдружие с местната частна фирма "Спорт сити" строи спа център до Двореца без разрешение от Министерството на културата. Триетажната до момента постройка е в охранителната зона на архитектурния резерват, което означава, че инвеститорите е трябвало да я съгласуват с Националния институт за паметниците на културата. Това не се е случило и в средата на октомври, 6 месеца след старта на строежа, НИПК е предупредил общината за нередността.
 
Производители тайно договаряли по-високи цени на храните
в. Новинар
 
Увеличението на цените на хранителните стоки с близо 15% за първите девет месеца на годината се дължи на сключени картелни споразумения между производителите. Това заяви вчера Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономически растеж (ЦИР), по време на анализ на доклад за икономиката на България към края на третото тримесечие на 2007 г. Според Прохаски производителите спекулират с цените на храните, за да ги изравнят с европейските.
 
Цифровизацията на телевизиите се отлага
в. Дневник
 
Министерството на финансите е предвидило в бюджета за 2008 г. само 16 млн. лв. за цифровизацията на БНТ, съобщи негов представител пред парламентарната медийна комисия. В същото време националната телевизия поиска 280 млн. лв. и по всичко личи, че цифровизацията няма да се случи в предвидения срок. От финансовото министерство обясниха, че не са наясно с държавната концепция за цифрово наземно излъчване, за да знаят кога на кого колко пари да дадат.
 
Само в България застрахователният пазар бележи спад
в. Дневник
 
България е единствената страна от региона, където през миналата година застрахователният пазар е отбелязал намаление в реални измерения, т.е., след като премиите бъдат коригирани с инфлацията. Това е един от основните изводи на организираната в Атина от "Ърнст енд Янг" и Гръцката асоциация на застрахователните дружества конференция на тема "Застрахователните възможности в Югоизточна Европа". Въпреки намалението на премиите т.нар. коефициент на навлизане на застраховането (застрахователните премии, съотнесени към брутния вътрешен продукт) в България е 2.55%. Този коефициент нарежда страната на едно от първите места в региона по разпространение на застрахователните услуги, отчитат участниците в конференцията.
 
Правят тухли в Луковит
в. Стандарт
 
Най-големият на Балканите керамичен завод ще заработи догодина в Луковит. Той ще тръгне през пролетта на 2008 г., обявиха от "Винербергер", австрийската фирма инвеститор. В него ще се произвежда Porotherm - голямоформатен керамичен блок за защитена зидария. Предприятието ще бъде на мястото на стария керамичен завод в града, познат под името "Успех", който е напълно реконструиран. Инвестицията в оборудване е над 25 млн. евро.
 
"Булавто" открива сервизен комплекс в Шумен
в. Дневник
 
"Булавто" открива търговски и сервизен център с шоурум на "Рено" и "Дачия" в Шумен в петък, съобщи Юлиян Ангелов, директор в компанията. Центърът е разположен на леснодостъпно и с висок трафик място в индустриалната зона на града. В построяването на центъра са вложени 500 хил. евро. Площта на терена е 5 хил. кв.м, а на сградата - 997 кв.м. В тях са разположени шоурум на "Рено" и "Дачия", складови площи за резервни части, гуми, масла и сервиз с модерно оборудване.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:36 | 04.09.22 г.
fallback