fallback

Заплатите на депутатите скачат с 27% през 2008

Ако няма ръст на заплатите в публичния сектор, няма да се покачват и заплатите на депутатите

16:51 | 08.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Очаква се 27% увеличение на заплатите на депутатите през следващата година на базата на планирания ръст на средните заплати в публичния сектор, съобщи БГНЕС.
Според правилника за дейността на Народното събрание депутатите получават заплати в размер на три средномесечни възнаграждения, като се преизчисляват всяко тримесечие, заяви председателят на парламента Георги Пирински.
Освен това обаче са предвидени още 15% увеличение на възнагражденията за работа с класифицирана информация. Досега такъв процент не е залаган и подлежи на много сериозна преценка, обясни Пирински. Той се аргументира с обстоятелството, че голяма част от материалите, с които работят народните представители, са класифицирана информация, а това е въпрос на степен на отговорност.
Към момента няма внесена промяна в правилника на НС за надбавка за работа с класифицирана информация, уточни Пирински. В бюджета са предвидени 9,3 млн. лева за депутатски заплати през 2008 г., което прави 3,8 млн. лева повече от тази година. Сумата включва планираното увеличение от 27% и 15-те процента добавка за класифицирана информация.
Ако няма ръст на заплатите в публичния сектор, няма да се покачват и заплатите на депутатите.
За автомобили през следващата година са предвидени 1,5 млн. лева. През тази година те са били 1,2 млн. лева, но не са похарчени. В момента парламентът разполага с 80 коли, от които 54 са с пробег от 320 до 450 000 км.
Най-голямо е увеличението в бюджета на парламента за капиталови разходи - от 5,8 млн. лева тази година за 2008 г. са предвидени 11 млн. лева, което означава ръст от 96,5%. Причината за това е необходимостта от модернизация на материалната база, осигуряване на цифрова телефонна централа вместо действащата в момента аналогова и смяна на асансьори. НС е поискало 16 млн. лева за капиталови разходи, но Министерство на финансите не е отпуснало толкова.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 12.09.22 г.
fallback