fallback

Още три ВиК дружества поискаха вдигане на цените на водата

Преди дни 18 ВиК дружества от страната поискаха увеличение на цените на водата

16:44 | 08.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

ВиК дружествата от Добрич, Бургас и Кубрат са представили в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявления за увеличение на цените на водата със съответните аргументи за разходите си, съобщиха от комисията. Държавният регулатор вече е изготвил доклади с предварителните си становища по въпроса, като след обществено обсъждане ДКЕВР ще вземе окончателното си решение.
ВиК Добрич, където в момента цената на водата е 1,3 лв./куб. м, предлага нова цена от 1,48 лв./куб. м, докато становището на ДКЕВР е цената да е 1,39 лв./куб. м. От ВиК Бургас предлагат вдигане на цената с 3 ст. на кубик, т.е. 0,85 лв./куб. м, а регулаторът засега определя 0,83 лв./куб. м.
От Кубрат, където и без това цената на водата е от най-високите в страната, предлагат вдигане от 1,49 лв./куб. м на 1,7 лв./куб. м, а ДКЕВР смята, че цената може да се вдигне на 1,62 лв./куб. м, т.е. с 13 ст. на кубик. Ако това становище окончателно се утвърди, Кубрат ще има най-голямото увеличение на цената на водата от всички ВиК дружества, поискали напоследък актуализиране на цените на водата.
Преди дни 18 ВиК дружества от страната поискаха увеличение на цените на водата. Тогава от ДКЕВР съобщиха, че според предварителните доклади, независимо от исканията, увеличението за тези дружества ще бъде до 10 ст. на кубик.
Както и преди основният аргумент за поисканата от ВиК дружествата промяна в цената е същественото увеличение на разходите им вследствие на новата цена на електрическата енергия от 1 юли 2007 г., което съответно оскъпява изпомпването на водата, особено при дълбоки сондажи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:47 | 04.09.22 г.
fallback