fallback

Песимизмът на потребителите се задълбочава

За второ поредно тримесечие показателят “доверие на потребителите” се понижава

15:51 | 08.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

През октомври 2007 г. показателят “доверие на потребителите” се понижава с 5,8 пункта спрямо юлското си равнище, като намалението при селското население е 7,6 пункта, а при градското – 4,8 пункта, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).
За второ поредно тримесечие анкетата регистрира засилване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите, след като през юли показателят се понижи с 5,5 пункта спрямо априлското си равнище.
През октомври оценките относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца, а също така и очакванията за следващите дванадесет месеца се влошават, като намалението на балансовите показатели спрямо юлското наблюдение е съответно 9,6 и 7,6 пункта.
Повишаване на песимизма у потребителите се отчита както в оценките им за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната, така и в очакванията им за следващите дванадесет месеца, като по-голямо влошаване е регистрирано при селското население.
Потребителите продължават да считат, че цените се покачват, като тази тенденция се забелязва от началото на 2007 година. През октомври балансовата оценка за “инфлацията през последните дванадесет месеца” има по-висока стойност (плюс 19,9 пункта) в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано. Стойността на балансовия показател (81,6%) е само 6,9 пункта под регистрирания максимум през януари 1997 г., т.е. усещанията на потребителите по отношение на настоящата инфлация са твърде силни и тревожни. Неблагоприятни са и очакванията им за цените през следващите дванадесет месеца – 41,6% очакват те да се покачват с по-бързо темпо, а 39,9% - със същото темпо.
В сравнение с изразените преди три месеца мнения октомврийското наблюдение отчита повече песимисти и по отношение на безработицата през следващите дванадесет месеца – 4,3 пункта повишение на балансовия показател.
Спрямо юли се понижава и общата балансова оценка за бюджета на домакинствата (с 2,7 пункта). Намаляват като относителен дял тези, които “връзват семейния бюджет” (с 2,5 пункта) за сметка на “затъващите в дългове” (увеличение с 2,3 пункта).
Октомврийската анкета регистрира по-неблагоприятна обща оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупки на предмети с дълготрайна употреба и леко понижение на стойността на балансовия показател относно намеренията за такива покупки през следващите дванадесет месеца. По-песимистични са и очакванията на потребителите, свързани с “намеренията за покупка или построяване на жилище” и “намеренията за покупка на кола” през следващите две години.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:51 | 07.09.22 г.
fallback