fallback

Официално предлагат запазване на нормативно признатите разходи

Предвижда се да отпаднат данъчните облекчения за отглеждане на деца и за даване на дарения

17:11 | 07.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Новата система на облагане на доходите на физически лица, т.е. въвеждането на 10%-ен плосък данък, ще запази нормативно признатите разходи в размери 10%, 25% и 40%. Това официално е предложено днес на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (правителство, работодатели, синдикати) да бъде заложено в проектозакона за измененията на данъците върху доходите на физически лица.
Нормативно признати разходи от 10% ще има за доходи от участие в управителни и контролни органи на предприятия. За доходите от свободни професии и на граждански договори нормативно признатите разходи ще са 25%.
Най-много – 40%, се предвижда да бъдат нормативно признатите разходи за доходи от продажба на произведени или непреработени продукти от селското, горското, ловното и рибното стопанство; за авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството от техните автори, както и за изпълнения на артисти; доходи за упражняване на занаят, които не се облагат от патентен данък.
Ставката от 10 на сто е единна за всички данъкоплатци и за всички видове доходи, с изключение на доходите от стопанска дейност на едноличните търговци (ЕТ), за които предвижданата ставка е 15 на сто. По-високият й размер се обосновава с това, че ЕТ не разпределят дивидент.
Предвижда се да отпаднат данъчните облекчения за отглеждане на деца и за даване на дарения.
Остават в сила намаленията за задължителни осигурителни вноски и данъчните облекчения за допълнително доброволно осигуряване и застраховки „Живот”. Запазено е и данъчното облекчение за хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, като двойният размер на необлагаемата годишна данъчна основа е заменен с абсолютна стойност 5 820 лв. или 485 лв. на месец.
От следващата година малките предприятия (с нетни приходи от продажби за предходната година до 100 хил. лв.) няма да правят авансови вноски на корпоративния данък. Те ще го внасят еднократно до 31 март на следващата година. Очаква се от облекчението да се възползват около 146 хил. малки предприятия, включително и едноличните търговци.
От следващата година се предвижда изменение на данъчната основа за облагане на хазартната дейност от тото, лото, лотарии и залагане върху резултати от спортни състезания. Предложението е при определяне на данъчната основа да се приспадат изплатените печалби за съответните игри.
Също така трябва да се отчете бързото развитие на интернет залаганията. Данъчната ставка за лотариите се изравнява със ставката за тото, лото и залагане върху резултати от спортни състезания.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 29.08.22 г.
fallback