fallback

БМФ пусна на вода новия си кораб „Пирин“

Пристанище Варна-Изток ще бъде преместено, потвърди по време на събитието премиерът Сергей Станишев

16:28 | 07.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Параходство „Български морски флот” пусна на вода новия си кораб „Пирин”. “Пирин” е предназначен за насипни товари, той е 21 хил. тонен и има 25-членен екипаж. Първият му капитан е Михаил Трифонов, който получи документите на кораба лично от директора на БМФ Христо Донев.
Стойността му е 16,5 млн. евро. Дължината му е 168,5 метра, а ширината – 25 метра. Плиткото газене от 8,51 метра ще даде възможност на „Пирин” да плава дори и по големите реки на Южна Америка.
Корабът е вторият от поръчаните три нова плавателни съда за БМФ в корабостроителницата на „Булярд”. В голямата докова камара на “Булярд Корабостроителна Индустрия” е заложен трети кораб по тази заявка – 42 000 тонен за насипни товари. Той ще бъде същият като предадения вече кораб „Стара планина”.
“Пирин” е сертифициран в Лойд-Германия и ще плава под български флаг. В петък новият кораб на БМФ заминава на първия си рейс за Украйна.
Пристанище Варна-Изток ще бъде преместено, потвърди премиерът Сергей Станишев, който присъстваше на събитието. Той допълни, че Министерството на транспорта и община Варна ще проведат конкретните разговори и ще подпишат необходимите меморандуми.
Идеята е преместването на товарното пристанище да стане на общински терен, срещу квартал „Максуда“. Сегашното пристанище „Варна-изток“ ще се превърне в атракционен комплекс с модерен яхтен и пътнически терминал, там ще се изградят бизнес сгради, хотели, туристически атракции и заведения. За целта 157 дка общинска земя в ромския квартал “Максуда” ще бъдат заменени със земи държавна собственост.
Държавата ще компенсира община Варна, като предостави терен на изграждащата се атракционна зона, допълни Сергей Станишев, защото проектът е важен не само за града, но и за страната.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
fallback