fallback

Обявиха обществена поръчка за лицензиран софтуер за администрацията

С новия договор държавата не само ще използва софтуера, но и ще стане собственик на последните версии на продуктите

14:58 | 07.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) обяви процедура за избор на изпълнител на рамково споразумение за доставка на лицензиран софтуер на Майкрософт за персонални компютри и сървърни системи, съобщиха от министерството. Срокът за подаване на документи за кандидатстване е до 10 декември 2007 г.
В момента българското правителство в лицето на МДААР има абонаментен договор за правото на ползване на продуктите на Майкрософт, който изтича на 31 май 2008 г. По него в момента общият брой продукти, предоставени на администрацията, включва 2 000 лиценза за сървърна операционна система MS Windows Server и 60 000 лиценза за операционна система Windows и офис пакет MS Office, предназначени за настолни и преносими персонални компютри. По сегашния договор администрацията заплаща годишна абонаментна такса само за ползването на тези продукти в рамките на валидността на договора, без да става собственик на продуктите.
След провеждането на настоящата поръчка с избрания доставчик ще бъде сключено рамково споразумение за период от 4 години - от 1 юни 2008 до 31 май 2012 г. Първият договор по споразумението ще бъде за 3 години (до 31 май 2011 г.) и ще включва предоставянето за ползване от администрацията на 60 000 лиценза за персонални компютърни системи и 2 000 лиценза за сървърни операционни системи. Договорът ще дава право служителите от администрацията безплатно да използват закупения лицензиран софтуер и на домашните си компютри.
С новия договор държавата не само ще използва софтуера, но и ще стане собственик на последните версии на продуктите, които ще излязат в края на периода на договора (31 май 2011 г.), както и на по-стари версии според възможностите на техниката в конкретната администрация. Това означава, че тези софтуерни пакети ще могат безсрочно да бъдат използвани от администрацията без заплащане на абонаментна такса за това.
От МДААР съобщиха още, че утре в министерството ще бъдат отворени ценовите оферти на допуснатите участници по обществената поръчка за изграждане на три териториални центъра на електронното правителство - в София, Сливен и Варна.
Поръчката включва разработката и внедряването на услуги в електронен вид и осигуряване на интегрирано административно обслужване в трите териториални центъра.
Документи за участие в процедурата са подали Сименс Ай Ти Солушънс енд Сървисис ЕООД, консорциум Център за е-правителство, консорциум Сторма, Хюлет Пакард България ЕООД и консорциум ИнфоПрогрес.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 12.09.22 г.
fallback