fallback

България и Италия подкрепят строителството на газопровода „Южен поток“

По думите на Петър Димитров по предварителни изчисления строителството на газопровода ще струва над 10 млрд. евро

13:03 | 07.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

България и Италия подкрепят строителството на газопровода „Южен поток“, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след срещата си с министъра на икономическото развитие на Италия Пиер Луиджи Берсани.

Проектът за газопровода в момента е в начална фаза и точното му трасе не е определено. Газопроводът ще пренася природен газ от Русия през България за Италия, откъдето газът може да стига и до други европейски страни.

По всяка вероятност част от трасето ще преминава по дъното на Черно море.

По думите на Петър Димитров по предварителни изчисления строителството на газопровода ще струва над 10 млрд. евро.

За да започне реалното изграждане, ще трябва да се сключи междуправителствено споразумение и в тази връзка предстоят преговори с Газпром. В крайна сметка ще трябва и одобрението на съответните институции на Европейския съюз.

Петър Димитров посочи, че по време на днешната среща е направен преглед на търговско-икономическите отношения между Италия и България. Констатира се, че големите италиански фирми имат интерес да инвестират у нас, особено в областта на енергетиката. Италианският икономически министър конкретизира, като потвърди желанието на италианската Enel да инвестира в АЕЦ Белене. Както е известно, Enel е един от петимата кандидати за стратегически инвеститор в централата.

От думите на министрите стана ясно, че за последните десет години до 2006 г. италианските инвестиции в България възлизат общо на 911,6 млн. евро. Най-големите инвеститори са UniCredito и италиано-германската фирма Miroglio. Само за първото полугодие на 2007 италианските инвестиции у нас са близо 45 млн. евро.

Стокообменът между двете страни за миналата година е 2,815 млрд. евро, като от тях износът ни за Италия е 1,2 млрд. евро.

Беше отбелязано също, че въпреки че делът на италианските туристи у нас не е голям, за първите осем месеца броят им бележи ръст от 21% на годишна база, достигайки близо 56 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
fallback