fallback

Бизнесът: Намалението на квотите на вредни емисии ще забави икономиката

Решението на ЕК не отчита реалните икономически перспективи и официални правителствени прогнози за ръст на БВП

10:37 | 07.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Решението на ЕК да намали с 37% размера на квотите за вредни емисии спрямо предложеното от България в Националния план за разпределение за периода 2008 г.-2012 г. (вкл.) ще ограничи драстично възможностите за развитие и растеж на основните предприятия от енергетиката, металургията, производството на цимент, хартия и целулоза, строителна керамика, стъкло, химия и др., се казва в становището на Българската стопанска камара (БСК) относно оповестеното в края на октомври решение на ЕК.
Според бизнеса решението на ЕК не отчита реалните икономически перспективи и официални правителствени прогнози за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от над 6,8% за 2009 и 2010, залагайки средногодишен ръст от 5,2% за същия период.
Не се отчита също нарастващият дял на индустрията в БВП, основно за сметка на селското стопанство; изпреварващият ръст на въглерод-интензивните сектори в икономиката, в т.ч. включени в схемата за търговия в ЕС (енергетика, цимент, строително желязо, строителни материали и т.н.); ниската степен на натоварване на производствени мощности (71% по последни данни на НСИ) спрямо достигнатото средно равнище в ЕС (над 85%).
Негативният ефект върху предприятията през периода 2008 г.- 2012 г. ще има и пряко финансово изражение, тъй като при евентуално намаление на квотите, предприятията ще трябва да ги купуват, се посочва в становището. При средна прогнозна цена от 30 евро на тон емисии българската индустрия ще натоварва ежегодно себестойността си с около 770 млн. евро.
Това от своя страна може да доведе до осезаемо нарастване на цените на електроенергията и топлоенергията за бита и индустрията, до ограничаване и дори до фалиране на някои производства.
При изготвяне на решението си ЕК не е взела предвид някои ключови фактори, като например затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, чиято експлоатация елиминира средногодишно емисии от над 7 млн. т, а са допуснати и технически грешки при изчисляване на квотите, изтъкват от БСК.
В становището си, адресирано до председателя на парламента, до премиера и до министри, бизнесът настоява преди всичко да бъде стартирана официална процедура за постигане на последващо решение на ЕК, което да измени и при необходимост да допълни решението от 26 октомври 2007 г., аналогично на прецеденти с други страни членки.
Подобно становище вече изразиха пред Investor.bg и крупни български фирми.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 31.08.22 г.
fallback