fallback

ЕК одобри проекта АЕЦ Белене

България може да продължи да изпълнява споразуменията, за които е изпратила уведомление

17:00 | 06.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Генерална дирекция за енергетика и транспорт към Европейската комисия (ЕК) одобри споразумението между Националната електрическа компания (НЕК) ЕАД и руската компания Атомстройекспорт за строителството на АЕЦ Белене, съобщиха от ръководството на НЕК.
Споразумението беше сключено на 29 ноември 2006 г. Изричното одобрение на ЕК беше необходимо съгласно Договора за създаване на Европейската атомна енергийна общност (Договор за Евратом), тъй като споразумението е сключено преди присъединяването на страната ни към ЕС.
След разглеждане на документите, предоставени от страна на НЕК, съответните служби по енергетика на ЕК не намериха никакъв елемент, който би бил в нарушение на Договора за Евратом, се казва в съобщението.
Заключението на Европейската комисия е, че България може да продължи да изпълнява споразуменията, за които е изпратила уведомление.
Предвижда се окончателният договор между НЕК и Атомстройекспорт да бъде сключен до края на годината, като общата стойност на проекта е 4 млрд. евро. Очаква се също в близките седмици НЕК да избере стратегически инвеститор (възможно е да е повече от един) между петимата кандидати. Междувременно в средата на октомври правителството обяви, че ще даде държавна гаранция за заем от 600 млн. евро за започване строителството на АЕЦ Белене.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
fallback