fallback

Преглед на печата за 6 ноември

07:58 | 06.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Противоречива информация за доклада на ЕС

в. Новинар

В проектодоклада на ЕС, който ще бъде изнесен в Брюксел днес, България и Румъния фигурират като страни с незадоволителни резултати в борбата с корупцията и престъпността. Това оповести първа АФП, цитирана от агенция "Фокус". Според доклада още много трябвало да се работи по тези проблеми, за да се постигнат нужните резултати. Порталът Европа.бг отрече тази информация. Сайтът се позова на свои източници от ЕК, според които еврокомисарят по разширяването Оли Рен ще представи седем доклада - за напредъка на шестте държави от Западните Балкани плюс Турция.

Кредиторите на БТК искат да продадат дълговете й

в. Дневник

Кредиторите на БТК са повишили лихвите по задълженията на телекомуникационната компания в опит да продадат отпуснатите заеми на други инвеститори, съобщи "Дау Джоунс", като цитира близък до ситуацията източник. Причината за желанието на кредиторите да се освободят от задълженията на БТК е поскъпването на финансовия ресурс, резултат от кризата с американските ипотечни книжа. Според "Дау Джонс" само от промяната на лихвите за целия период на изплащане на кредитите новият собственик ще трябва да плати допълнително по 5.75 млн евро годишно или общо почти 54 млн евро.

Поморие изпищя, че губи 2000 дка в голф проект

в. Дневник

Поморие може да загуби 2 хил. дка общинска земя заради голф проекта в Каблешково, съобщи пресцентърът на общинския съвет в града ден след изборите. Теренът е апортната вноска на общината в смесеното дружество "Кабланд". Общината държи 20% от капитала, защото земята е оценена на 15 стотинки за кв.м, е посочено в съобщението. В него пише, че според договора съдружникът "Ен Джи Би кансълтинг" има право да изключи общината от дружеството, тъй като притежава повече от две трети от гласовете. Преди изборите управителите на "Кабланд" Дарио Томалети и Георги Гурковски били изпратили серия от заплашителни писма до председателя на общинския съвет Стоян Стоянов и кмета Петър Златанов, в които с ултимативен тон предупредили, че ще изключат общината като съдружник, пише в съобщението.

Строители негодуват от високи такси за вписване в регистъра

в. Дневник

Около 400 строителни компании са подали заявления за вписване в регистъра само десетина дни след като той започна да работи, съобщи зам.-председателят на Камарата на строителите доц. Георги Линков. От Нова година фирмите, които не са вписани, нямат право да строят. Прогнозите са да се регистрират 4 хил. дружества, каза шефът на камарата инж. Симеон Пешов, който е президент и на "Главболгарстрой". В същото време предпремаческата камара, Националната строителна федерация, Съюзът за стопанска инициатива и Асоциацията на строителите на жилища възроптаха срещу високите такси и тежката процедура за вписване.

Сръбските медии: Ковачки иска да купи компания за храни в Сърбия

в. Дневник

Консервната компания "Сторко", собственост на бизнесмена Христо Ковачки, е кандидат да купи сръбския производител на храни "Делисес" (Delises), съобщи вестник "Данас", цитирайки изпълнителния директор Деян Станкович. Компанията трябва да бъде продадена на търг, насрочен за 16 ноември тази година. Според сръбските медии "Сторко" има най-голям шанс да е новият собственик на сръбската компания. От пресофиса на Христо Ковачки обаче отрекоха информацията и казаха, че нямат интерес към купуването на компанията в Сърбия.

Инвестициите в системи за управление на бизнеса растат

в. Дневник

За изминалата финансова година "Майкрософт" е спечелила над 45 нови клиенти на софтуера си за управление на бизнеса Microsoft Dynamics, което няма аналог на българския пазар за такъв клас системи, съобщи във вторник мениджърът за тези продукти в "Майкрософт - България" Александър Чубриев. По негови данни повече от 30 от тях са привлечени от консултантската компания "Интелиджънт системс България". Фирмата е сертифициран златен партньор за системата й Dynamics NAV. Резултатите й за 2006 г. я представят като най-успешния партньор на "Майкрософт", който държи 50% от пазара на NAV. В България Microsoft Dynamics има 6 партньора. От тях шест предлагат Dynamics NAV и два - Dynamics AX, каза още Чубриев.

Компютърни спецове излизат недоучени

в. Стандарт

6000 IT специалисти завършват образованието си годишно в България, каза председателят на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Боян Бойчев. Но родното образование изостава от средата, в която се прилагат информационните технологии, допълни той. Според Бойчев трябва да се промени начинът, по който децата възприемат знанията в училище.
 
Искаме от руснаците €300 млн. за “Белене”
 
в. Стандарт
 
В лют пазарлък за цената на старото оборудване на АЕЦ "Белене" влязоха Националната електрическа компания и руснаците от "Атомстройекспорт", научи "Стандарт". Надцакването между работната група на НЕК и изпълнителя трябва да приключи до Нова година. В руската оферта е записано, че частите от площадката на Втора атомна ще бъдат изкупени и използвани в Калининската централа. АСЕ обаче не са съгласни да платят сумата, записана в оценката на НЕК. Източници на "Стандарт" от работната група съобщиха, че България иска около 300 млн. евро за наличния реактор. Руснаците обаче са склонни да дадат едва 100 млн. евро.
 
5 дни до нова криза с боклука на София
 
в. Сега
 
5 дни делят следизборна София от поредната криза с боклука. Квотите за транспортиране на балите до Карлово и Пловдив се изчерпват и столицата ще бъде принудена да преговаря за удължаването на договорите, защото не разполага с алтернативен вариант. И в Пловдив, и в Карлово обаче обществените настроения са негативни и новите кметове категорично заявиха, че няма да приемат повече бали. По информация на Столична община квотите официално свършват на 10 ноември.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 12.09.22 г.
fallback