fallback

Увеличават цената на водата в 18 града с между 2 и 10 ст. на кубик

Увеличението е във връзка със заявленията на местните ВиК дружества, които обосновават исканията си с увеличените разходи

16:39 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предвижда от 1 декември увеличение на цените на водата за населението в 18 града на страната, съобщиха от комисията.
Увеличението е във връзка със заявленията на местните ВиК дружества, които обосновават исканията си с увеличените разходи - главно поради вдигане цената на електроенергията от 1 юли, а също и с необходимостта от поддържане на определена норма на възвръщаемост.
 
Според предварителните доклади на ДКЕВР за всяко ВиК дружество, което подлежи на обществено обсъждане (след което регулаторът ще вземе окончателните си решения за цените на водата), повишението ще бъде между 2 и 10 ст. на куб. м питейна вода.
 
ВиК Силистра, където цената на водата в момента е 1,46 лв./куб. м, е поискало цена от 1,53 лв./куб. м, а според предварителния доклад на ДКЕВР цената ще бъде 1,52 лв./куб. м. ВиК Русе е поискало цена от 1,04 лв./куб. м (при сегашна 1 лв./куб. м), а в предварителното решение на комисията новата цена е 1,03 лв./куб. м.
Посочените цени за ВиК Враца са съответно сегашна – 1,05 лв./куб. м, искана и по проекторешение – 1,07 лв./куб. м. ДКЕВР по предварителни разчети ще уважи и искането на ВиК Пловдив за увеличение на цената на водата с 2 ст. на кубик, т.е. на 0,69 лв./куб. м.
При искана цена от ВиК Плевен от 1,13 лв./куб. м (увеличение с 3 ст./куб. м), комисията предвижда 1,12 лв./куб. м. За ВиК Търговище засега се предвижда нова цена на водата от 1,41 лв./куб. м при искана 1,44 лв./куб. м (настоящата е 1,35 лв./куб. м).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:18 | 01.09.22 г.
fallback