fallback

БТК, Химимпорт, ИХ България, Софарма и ЦКБ част от нов индекс на Dow Jones

Dow Jones STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index представя движението на 50-те най-големи и най-ликвидни акции, търгувани на борси на Балканите

14:08 | 05.11.07 г.

Stoxx Ltd., чиято основна дейност е конструиране на борсови индекси, пусна днес blue-chip индекса Dow Jones STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index, който представя движението на 50-те най-големи и най-ликвидни акции, търгувани на борси на Балканите.
От Stoxx Ltd. уточниха за Investor.bg, че българските компании, включени в базата на новия индекс, са Българска телекомуникационна компания, Химимпорт, Индустриален Холдинг България, Софарма и ТБ Централна Кооперативна Банка.
Останалите компании, които са включени в базата на новия индекс, са от Хърватска, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. С оглед осигуряване на балансирано присъствие на всички посочени държави индексът обхваща 10-те най-големи компании от Гърция и Турция и 5-те най-големи публични компании от всяка от останалите 6 държави.
Тежестта на всеки компонент (компания) от структурата на Dow Jones STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index е фиксирана и е равна на 2%, тъй като индексът е равно-претеглен и обхваща 50 публични дружества.
Въпреки че балканският индекс е пуснат официално от днес, от Stoxx Ltd. изчисляват исторически данни за неговото представяне от 31 декември 2006 г. Те показват, че от тази дата до 31 октомври 2007 г. Dow Jones STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index се е повишил с 38,7 на сто.
 
Акциите на ИХ България, БТК, Софарма, както и на Албена и Петрол, от началото на годината са включени в друг индекс от семейството на Dow Jones STOXX - Dow Jones STOXX EU Enlarged Total Market Index.
 
Stoxx Ltd. е джойнт венчър на Deutsche Bоеrse AG, Dow Jones & Company и SWX Group, създаден да отговори на нарасналата потребност от глобални и регионални борсови индикатори.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

БТК АД (отписана)(5BT)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Софарма АД(SFA)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 11.09.22 г.
fallback