fallback

Пшеницата леко поевтинява, брашното поскъпва

Очаква се до края на годината да бъде принципно изяснен въпросът за създаването на електроенергийна борса

12:29 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Офертите „предлага” на пшеницата на Софийската стокова борса (ССБ) леко се понижиха през изминалата седмица, съобщиха за Investor.bg от ръководството на борсата. За периода 29 октомври – 4 ноември е имало оферти за хлебно зърно при цена 530 лв./т, докато седмица по-рано тези цени достигаха 580 лв./т.

Повече от месец не се реализира борсовата оферта на Държавния резерв за покупка на 20 хил. т пшеница, като през последната седмица цената „купува” беше повишена от 330 лв./т на 350 лв./т. Поради голямата разлика в цените „търси” и „предлага”, сделка не е сключена.

Цената на бялото брашно „тип 500” в чували от 50 кг обаче е повишена само за седмица с близо 11%, достигайки 684 лв./т, но сделки няма.

Маслодайният слънчоглед през изминалата седмица се предлагаше на цена 830 лв./т, при положение че последната сключена сделка (около средата на м. октомври) беше при цена 850 лв./т. Опитите преди десетина дни борсовата цена на слънчогледа да надмине 900 лв./т нямаха успех.

През изминалата седмица се търгуваха активно и в големи количества всички видове енергоносители, в т.ч. дизелово гориво, бензини, мазут, газьол.

Очаква се до края на годината да бъде принципно изяснен въпросът за създаването на електроенергийна борса, вкл. къде ще бъде организирана тя – към Националната електрическа компания (НЕК) или търговията с електроенергия ще се извършва на ССБ, казаха за Investor.bg запознати.

*Всички посочени цени са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 18.08.22 г.
fallback