fallback

Инвеститори заплашиха с бойкот началото на сесията в понеделник

Повод за притеснението на инвеститорите стана и интервю на Investor.bg с главния изпълнителен директор на ПОК Доверие Даниела Петкова

08:45 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Индивидуални инвеститори на БФБ-София заявяват в писма до Investor.bg, че ще спрат да търгуват в началото на борсовата сесия в понеделник, което по думите им ще е израз на протест срещу тенденции за договорки между инвестиционни посредници и срещу скорошни медийни изяви на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Апостол Апостолов. В събота през нощта във форума на Investor.bg се роди и идеята за "Асоциацията на малките и средните инвеститори на БФБ", като за около 24 часа в темата се натрупаха 91 коментара и беше прегледана над 2 500 пъти. Идеята на асоциацията е да защитава интересите на малките и средните инвеститори на капиталовия ни пазар.

Повод за притеснението на инвеститорите стана и интервю на Investor.bg с главния изпълнителен директор на ПОК Доверие Даниела Петкова, в което тя отговаря на въпрос за неформална среща на няколко фонд мениджъри, целяща ограничаване на бързия ценови ръст, така: „По-вероятно е слухът да се отнася за фонд мениджъри, но на взаимни фондове, а не на пенсионни фондове“. Визират се и изказвания на Апостол Апостолов в интервю за „24 часа“: „Средното ниво на съотношението цена-печалба на борсата в момента показва, че сме на границата на надценеността”, „Капиталовият ни пазар в момента е тенджера под налягане, която няма клапаните, които да изпуснат напрежението” и др., както и изпратено до КФН писмо от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, в което се настоява за „мерки, чрез които да се преодолее дисбалансът между обема предлагани за търговия книжа на капиталовия пазар и свободния ликвиден ресурс, склонен към такъв род инвестиции“. Според изразената пред Investor.bg позиция на инвеститорите става въпрос за „дирижиране на пазара“, като се отправя въпрос към КФН как би окачествила ситуацията. Още преди месец в анкета в Investor.bg брокери коментираха започналия точно тогава спад с думите "прибиране на печалби", "освобождаване на ресурс за IPO", "колоси на глинени крака" и "коментари в медиите за охлаждане на позитивните настроения".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
fallback