fallback

Акция на седмицата – Арома АД-София

Компанията отчете ръст в печалбата от 2,57 пъти, а акциите и поскъпнаха с 22 на сто за седмицата

11:12 | 03.11.07 г.

Книжата на Арома АД-София бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в седмичната рубрика “Акция на седмицата”. Позицията отчете ръст от над 22% на седмична база до 22,55 лв. средна цена, като в четвъртък имаше сключени сделки и при ниво 29,78 лв.
 
“Преструктурирането на компанията започна да дава резултати и компанията подобри показателите си за рентабилност. Според мен по-важното е продължаващата тенденция на свиване на оборота и загубите на пазарите в чужбина. Секторът е силно конкурентен и загубата на пазарен дял е пагубно. Лично аз няма да се учудя в бъдеще компанията да смени собственика си”, коментира за Investor.bg Константин Абрашев, Портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт.
 
Въпреки, че неконсолидираните приходи от продажби на Арома за деветмесечието отчетоха понижение от 12 на сто, то компанията регистрира ръст в печалбата за периода от 2,57 пъти до 3,875 млн. лв. Това се дължи на намаляване на почти всички компоненти на разходите по икономически елементи с по-бърз темп от спада в продажбите или 21% до 21,767 млн. лв.
 
Делът на износа на Арома в общите продажби на продукция към 30 септември е 61,2%, което е понижение спрямо година по-рано, когато относителният дял на износа е бил 63,6 на сто.
 
Ръководството на Арома АД планира до края на годината да предложи на акционерите на дружеството да се вземе решение за трикратно увеличаване на капитала с натрупани резерви. Към края на септември акционерният капитал е 5,164 млн. лв., а собственият – 33,5 млн. лв.
 
Телекомплект АД, която е сред основните акционери в Софарма, влезе в капитала на Арома АД като по последни данни от БФБ-София притежава пряко и чрез свързани лица малко над 6% от капитала на Арома.
 
Предметът на дейност на Арома е производство на парфюмерия и козметика.
 

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

 

 

 

Свързани компании:

Арома АД(AROM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
fallback