fallback

Коефициентът на заетост на жените в България е близо 58 на сто

В Националния план по заетостта е заложено за 2009 г. България да достигне равнище на заетост на жените от 59,2 на сто

13:41 | 02.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

В България коефициентът на заетост на жените е почти 57,7 на сто. Той се доближава до основните изисквания на Лисабонската стратегия, според която до 2010 г. коефициентът на заетост на жените трябва да достигне 60 на сто. Това съобщи при откриването на международната конференция "Джендър бюджетирането на практика" Лазар Лазаров, съветник на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, цитиран от БТА.
В Националния план по заетостта Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е заложило за 2009 г. България да достигне равнище на заетост на жените от 59,2 на сто, поясни Лазаров.
Проблемът за равните възможности е особено видим при търсенето и предлагането на пазара на труда при новите изисквания за работната сила. Лазаров подчерта, че основният проблем на жените в България, е повишаването на икономическата им активност.
Основните насоки на правителството са свързани с изграждането на административен капацитет за разработване и прилагане на политика на равнопоставеност, допълни Лазаров. По думите му джендър бюджетирането е основен инструмент за преобразуване на финансовата и бюджетна политика на държавата. То е насочено към общата макроикономическа стратегия на България, тъй като е метод за пренасочване на обществените приходи и разходи и се отразява върху икономическите и социалните възможности на двата пола.
Подходът затвърждава връзката между политическите цели и постигнатите резултати, заявява Лазаров. Чрез него правителството, местните власти, неправителствените организации и социалните партньори поемат определени ангажименти при реализирането на политиката на равнопоставеност между мъжете и жените. Той напомни, че в България е създаден консултативен съвет по проблема.
В международната конференция, която цели обмяна на добрите практики между България, Унгария, Италия, Австрия и Чехия, участие взеха и представителят на Комисията по правата на жените по равнопоставеността към Европейската комисия Маруся Любчева, както и Донка Соколова, член на Икономическия и социален комитет на Европа.
 
Разликата в заплащането между мъжете и жените е 24 на сто в полза на мъжете, заяви от своя страна държавният експерт Лилия Абаджиева. Професиите в сферата на образованието и услугите са феминизирани, а в областта на IP са заети предимно от мъже.
Абаджиева цитира изследване на Министерски съвет, според което на миналите местни избори 9% от кметовете са били жени, както и 23 на сто от общинските съветници пак са жени. Тя поясни, че според световните изследвания, за да може една група да оказва обществено влияние, тя трябва да има поне
30% участие в социалния живот.
Според Абаджиева, ръководител на Джендър проекта в България, страната трябва да повиши информираността на обществото и социалните партньори чрез увеличаването на заетостта на жените в администрацията на местно, регионално и национално ниво.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
fallback