fallback

Бивш директор на рафинерията Нова Плама на съд за недекларирани доходи

Евангелос Барутас не е внасял задължителните според българското законодателство данъци върху официалните си трудови доходи

10:56 | 02.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият изпълнителен директор на плевенската нефтопреработвателна рафинерия "Нова Плама" Евангелос Барутас е даден на съд заради недекларирани доходи при престоя си в България. Срещу него е постановена мярка подписка.
Първото съдебно заседание е насрочено за 7 ноември от състав на Окръжен съд - Плевен. Ако не се яви, производството ще се води задочно. Това съобщи съдия Силвия Кръстева, говорител на Съдебната палата в областния град, цитирана от БТА.
Според обвинението Барутас не е внасял задължителните според българското законодателство данъци върху официалните си трудови доходи. Той е бил назначен за изпълнителен директор от 1 август 1999 г. при месечна заплата от 10 хил. щатски долара. Според огласената от съда информация за 2000 г. Барутас дължи на държавата данък върху доходите си над 73 хил. лв.
За посочения период, през който е бил начело на фирмата и е получавал заплата за това, Барутас няма подадена годишна данъчна декларация, каквато се изисква по Закона за облагане доходи на физическите лица. Така за държавата са останали непосочени получените от него близо 250 хил. лв. лични доходи като управител на търговското дружество.
Срещу него е повдигнато и обвинение затова, че на 15 април 2002 г. като изпълнителен директор на "Нова Плама" е избегнал плащане на близо 80 хил. лв. ДОД. В годишната си данъчна декларация той е посочил само облагаемите си доходи от 4 650 лв. като член на управителния съвет на рафинерията, но не и получените 120 хил. долара като управител.
Фалиралата рафинерия бе закупена от фирма "Хайуей логистик център" за 44,4 млн. лева, с които ще бъдат върнати 100-процентово обезпечените вземания на седем банки кредиторки, както и всички задължения към 2 223 бивши работници.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:25 | 04.09.22 г.
fallback