fallback

НАП започва дерегистрация на 3 000 фирми по закона за ДДС

Дружествата са регистрирани по ЗДДС, но не изпълняват законовите изисквания

10:09 | 02.11.07 г.

Териториалните дирекции на Националната агенция за приходите (НАП) в цялата страна започват процедури по дерегистрация по Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) на близо 3 000 фирми, съобщиха от агенцията.
Всички тези дружества са регистрирани по ЗДДС, но не изпълняват законовите изисквания, уточняват от НАП. Част от тях са пропуснали 3 пъти поред да подадат задължителните месечни справки - декларации по ЗДДС, други не са били открити на декларираните от тях адреси (седалище, адрес на управление и адрес за кореспонденция). Третата категория нарушители са фирми, чиито данъчни задължения надхвърлят стойността на активите им.
След като бъдат дерегистрирани, фирмите няма да имат право да начисляват ДДС и да ползват данъчен кредит.
От НАП напомнят, че всяка промяна в адреса на управление или седалището на търговските дружества, както и на адреса за кореспонденция задължително трябва да бъде декларирана в Агенцията по вписванията. НАП и Агенцията по вписванията си обменят служебно информация и затова не е необходимо фирмите да уведомяват Националната агенция за приходите за промени в адресите, но е задължително да направят това в Агенцията по вписванията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 10.09.22 г.
fallback