fallback

Хилд България: Не ни трябва лиценз, защото не сме застраховател

Според Хилд, от констатациите на КФН произтича заключението, че и договорите за издръжка и гледане трябва да се сключват от застрахователи

18:24 | 01.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Хилд Асет България ЕАД не извършва застрахователна дейност и не се нуждае от лиценз, се казва в съобщение на компанията, в отговор на вчерашната информация от Комисията за финансов надзор, че компанията няма право да извършва услугите си (предлагане на рента срещу имот), тъй като нямат лиценз за животозастраховане.

„Дейността на Хилд в България няма застрахователен характер и поради това спрямо нея не могат да бъдат прилагани регулациите на Кодекса за застраховането, а освен това не попада и в обхвата и на посочената от КФН Директива 2002/83“, заявяват от дружеството.

„В основата си застрахователната дейност представлява прехвърляне на риска от настъпване на неблагоприятно събитие (пожар, злополука, кражба, смърт и т.н) от клиента на застрахователя. Договорите на Хилд Асет България, обратно на застраховката „живот” например, не прехвърлят никакъв риск върху компанията, въпреки че се сключват за период до края на живота на клиента“, е позицията на Хилд България. Освен това според фирмата договорът на Хилд в България няма задължителните реквизити на застрахователно правоотношение, тъй като компанията не получава пари от клиентите си, а получава право на собственост с определени тежести.

„Хилд не изплаща обезщетение при настъпване на застрахователно събитие, нито има установена горна граница на парите, които дава на клиентите си. Съгласно посочените от КФН разпоредби (Прил. 1, т.1 буква „б”) от Кодекса за застраховането при застрахователни договори за пенсия или рента се предвижда отсрочване на първоначалното плащане, докато Хилд Асет България ЕАД започва да плаща на клиентите си веднага след сключване на договора“, допълват от дружеството.

Според Хилд от констатациите на КФН произтича заключението, че всички алеаторни договори, като например договорите за издръжка и гледане трябва да се сключват от лица, лицензирани съгласно Кодекса за застраховането.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) днес пък изразиха категорична позиция, че компанията се нуждае от животозастрахователен лиценз, защото продуктите й са застрахователни. „Продуктите, които компанията „Хилд“ предлага, са чиста проба застраховане“, обяви председателят на АБЗ Орлин Пенев, цитиран от БТА.

По думите му „Хилд“ поема ангажимент да изплаща пожизнени месечни ренти, за което се изисква разрешително за животозастраховане; в тази посока са и предписанията на Директива 2002/83/ЕО за животозастраховането. „Продуктът, който фирмите на „Хилд“ предлагат на пазара, се казва „обратна ипотека“. Това е услуга, предоставяща възможност на възрастни притежатели на недвижими имоти да си осребрят собствеността, като получават допълнителни пенсии, срещу което прехвърлят към кредитора наследствените си права върху имота, а не самия имот. А кредиторът, изплащащ пенсиите, е животозастрахователната компания“, каза Пенев.

Продуктът е широко разпространен в САЩ и Великобритания, но той се разпределя основно между банки, финансиращи самата ипотека, и животозастрахователни компании, които поемат изплащане на пенсиите, казва Орлин Пенев.

Най-голямата опасност за клиентите е, че при "Хилд" не се предлага прехвърляне на наследствени права върху собственост, а има директно прехвърляне на имот. Предварителното прехвърляне на недвижим имот като условие, срещу което се поема дългосрочно задължение за пожизнени плащания, представлява поемане и покриване на застрахователен риск, свързан с пожизненото изплащане на периодични суми, без да са спазени изискванията към извършването на този вид дейност, които имат за цел да гарантират финансова стабилност.

Опасността за гражданите идва от това, че за разлика от застрахователните компании, които гарантират финансовата си стабилност чрез минимален капитал от 6,4 млн. лева, "Хилд България" ЕООД е едно търговско дружество с регистриран капитал 50 000 лв. Освен това в застрахователната компания интересите на клиентите са защитени, тъй като всеки лицензиран застраховател е под наблюдението на надзорната институция - КФН. Според своята регистрация "Хилд" не подлежи на никакъв контрол, заключава шефът на АБЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 11.09.22 г.
fallback