fallback

Как се отразяват върху промишлеността намалените квоти за вредни емисии?

Според българските компании с намаляване на квотите се ощетява цялата икономика, тъй като се оскъпява производството на съответните предприятия

09:00 | 02.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

"Кремиковци” АД ще отстоява запазването на количеството на вече одобрените от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) квоти за изхвърляните в атмосферата вредни емисии, коментираха от ръководството на фирмата за Investor.bg по повод решението на Европейската комисия да намали с 37% размера на квотите за вредни емисии, отпускани на страната ни за периода 2008-2012 г. вкл. В изготвения от страната ни Национален план за разпределение на квотите за 2007 г. за Кремиковци те са 4,7 млн. (равняващи се на 4,7 млн. т въглеродни емисии). Предложените от България квоти на емисиите за металургичния комбинат в Националния план за периода 2008 г. - 2012 г. са 5,4 млн. за 2008 г., като постепенно се покачват до 5,6 млн. т за 2012 г.

От ръководството на Кремиковци изразиха подкрепата си за намеренията на МОСВ при необходимост да обжалва пред съда на ЕС намаляването от ЕК на квотите за България. От компанията изразиха мнение, че при евентуално намаляване на квотите за България ще бъдат ощетени както предприятието, така и българската икономика като цяло, тъй като по този начин ще се оскъпи производството на съответните фирми. „Що се отнася до Кремиковци, наскоро обявихме за ангажимента до 2011 г. (вкл.) да вложим 308 млн. лв. по екологичната си програма“, напомниха от фирмата.

От металургичния комбинат отбелязаха още, че с намаляването на квотите ще бъде ограничена и търговията с тях, която се очаква практически да стартира  от следващата година.

Намалението от ЕК на квотите за България за изхвърляните в атмосферата вредни емисии за някои от предприятията може да доведе до ограничаване на производството им, особено за тези, които не могат да си осигурят инвестиции за увеличаване на енергийната ефективност на тяхното производство или катализатори за намаляване на емисиите, казаха за Investor.bg от ръководството на Овергаз инк. АД. Що се отнася до Овергаз, компанията не притежава инсталация, която да има задължения по Националния план, тъй като основната й дейност е газифициране на битовите потребители.

От фирмата посочиха, че са разработила и прилагат свой глобален проект, наречен „Предотвратяването на климатичните промени – обща отговорност”. С него дружеството се нарежда сред европейските фирми, реализиращи дейности по механизмите на Протокола от Киото за намаляване на климатичните промени. В контекста на проекта Овергаз реализира три модула за намаляване на парниковите газове чрез газификация по механизма „Съвместно изпълнение” на Протокола от Киото. Проектите са за доставка на общо 1,2 млн. единици редуцирани емисии до 2012 г. на Холандия (намалението е в резултат на газифицирането на градовете В. Търново, Г. Оряховица и Лясковец, София, Варна).

Компанията е в процес на финализиране на документацията на четвърти проект (за газифициране на Бургас), по който ще намали парниковите газове за периода 2008-2012 г. с още над 300 хил. тона въглеродни емисии.

В резултат от изпълнението на глобалния проект, общото количество на емитираните вредни газове е намаляло: през 2005 г.- с 217 хил. тона, през 2006 г.- с близо 321 хил. тона, са изчислили от дружеството. За 2007 г. чрез дейността си компанията предвижда да намали парниковите газове с 430 хил. тона въглеродни емисии.

До момента в проекта Овергаз инк. е вложил 46 млн. евро инвестиции.

От своя страна, Михаил Колчев, изпълнителен директор на Свилоза АД – Свищов, (чиято собственост е и Свилоцел), коментира за Investor.bg намаляването на квотите на вредни емисии за страната ни така: „Вече имаме сключени два договора за продажба на квоти. Единият е между Свилоза и Световната банка със срок на изпълнение 7 години, като е започнал да се изпълнява от 2003 г. Световната банка ни плаща за направените екологични инвестиции, така че няма да е коректно тепърва споразумението да се преправя.

Другият договор е сключен от Свилоцел и плащанията по него започват от 2008 г. И по двата договора имаме съгласието на МОСВ, уточни Колчев.

„В тази връзка мисля, че е редно на фирми като нашата, които имат вече сключени договори, да не се намаляват квотите за периода на договора, за да се даде възможност той да бъде изпълнен“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 31.08.22 г.
fallback