fallback

БФБ подписа споразумение с Deutsche Borse за внедряването на XETRA

Запланувано е търговията на БФБ през XETRA да започне в средата на 2008 година

11:21 | 01.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

На 30 октомври Българска фондова борса - София и Deutsche Borse AG подписаха рамково споразумение за внедряване на електронната система за търговия на немската борса – XETRA, съобщават от БФБ. Изборът на платформата бе обявен в края на септември.

Споразумението предвижда Deutsche Borse да организира търговията и да поеме технологичния контрол върху осъществяването й. Сървърите за извършване на търговските операции са разположени във Франкфурт-Хаузен, Германия. Споразумението ще е за срок от пет години, се казва още в съобщението.

Предстои да бъдат изготвени приложения към споразумението, в които ще бъдат фиксирани финансовите параметри, сроковете по внедряването на системата XETRA и техническата поддръжка от страна на Deutsche Borse. Запланувано е търговията на XETRA да започне в средата на 2008 година.

Всички участници в търговията посредством XETRA ще имат директен достъп до българския пазар, а българските участници, на принципа на единната входна точка и при спазване на изискванията за членство, ще имат възможност да търгуват с над 17 000 финансови инструменти, листвани на XETRA.

Deutsche Borse използва XETRA, за да оперира търговската платформа на Виенската фондова борса от ноември 1999 г., както и на Ирландската фондова борса в Дъблин от юни 2000 г. Шанхайската фондова борса, която оперира най-големият китайски кешов пазар, също ще използва XETRA технологията като основен елемент на бъдещата си търговска система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 07.09.22 г.
fallback