fallback

Орешарски: Бюджет 2008 ще е напрегнат като изпълнение

Поради предвиждания висок дефицит по текущата сметка – 21,9% към края на 2008, се залага бюджетен излишък в размер на 3% от БВП

16:25 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Държавният бюджет 2008 ще е напрегнат като изпълнение, тъй като се предвижда ръст на приходите спрямо тази година от 25 на сто, заяви финансовият министър Пламен Орешарски пред журналисти непосредствено след внасянето на проектобюджета за 2008 г. в Народното събрание.
По думите му бюджетът цели макроикономическа устойчивост и стабилно развитие. Поради предвиждания висок дефицит по текущата сметка – 21,9 на сто към края на следващата година, се залага бюджетен излишък в размер на 3 на сто от БВП. Това, по думите на Орешарски, ще гарантира реалното покритие на лева и стабилността на валутния курс.
Орешарски подчерта, че плоският данък от 10 на сто, който се въвежда у нас от следващата година, е най-ниският в Европа и ще допринесе за привличане на чужди инвестиции. Техният размер за 2008 г. е заложен да бъде 4,7 млрд. лв., докато по последни данни за тази година чуждите инвестиции в страната ни се очаква да бъдат 4,6 млрд. лв. В средата на този месец от Българска агенция за инвестиции прогнозираха, че ПЧИ за тази година ще бъдат 5 млрд. лв.
Бюджет 2008 предвижда рекорден размер на държавните инвестиции – 4,25 млрд. лв. при 2,8 млрд. лв. за тази година. Основната част от инвестициите са за инфраструктурни проекти. По абсолютно изражение средствата за образование за следващата година ще бъдат с 470 млн. лв. повече от настоящата, а за здравеопазване – с 350 млн. лв. повече.
Повишаването на акциза на цигарите през 2008 г. ще доведе до средно поскъпване на кутия цигари с 50-60 стотинки, пресметна Орешарски. Той отбеляза, че разходите за пенсии за следващата година ще бъдат с близо 1 млрд. лв. повече от тазгодишните, от друга страна обаче се премахва семейното подоходно облагане.
В края на тази година бюджетният излишък се очаква да бъде 3,3 млрд. лв., т.е. приблизително колкото е бил за миналата година.
В бюджета за 2008 г. не се предвижда опция за намаляване на осигурителните вноски в средата на годината при наличие на достатъчно средства в бюджета, както беше в бюджета за 2007 г.
Друга новост в бюджета за 2008 г. е, че няма да има задържане в размер на 7-10 на сто от разходите на министерствата и ведомствата през първото тримесечие на годината, които да се харчат през последното тримесечие.
За сметка на това се създава за пръв път т.нар. централен резерв, като средствата в него ще бъдат около половината от заделяните при досегашния подход. Въпросният резерв ще се харчи по усмотрение и при решение на Министерски съвет през последното тримесечие на годината. Ще има и още 300 млн. лв., допълнително заделени за фискални политики. Ако въпросните средства не се изхарчат, те преминават към бюджетния излишък.
От своя страна министърът на образованието Даниел Вълчев посочи, че по време на заседанието на кабинета не е искал за образование повече от 4,22 на сто от бюджета, тъй като по този начин ще трябва да се отрежат средствата за други сектори. Той подчерта, че бюджетът за образование и увеличението на учителските заплати за следващата година ще бъдат такива, каквито вече са договорени със синдикатите на 26 октомври.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 28.08.22 г.
fallback