fallback

Изпадаме в годишната класация по конкурентоспособност

Причините за по-ниското класиране на България са някои негативни оценки на представителите на бизнеса за ефективността на институциите

15:06 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

България е на 79-то място в Годишния доклад за глобалната конкурентоспособност 2007-2008 г. на Световния икономически форум, представен от Центъра за икономическо развитие (ЦИР). През миналата година страната ни заемаше 74-то място в доклада.
Причините за по-ниското класиране на България са някои негативни оценки на представителите на бизнеса за ефективността на институциите. Става дума най-вече за показатели, свързани с безпристрастността и експедитивността на съдебната система при решаването на търговски спорове, за разпространението на корупционни практики, за неефективна борба с организираната престъпност, недостатъчна защита на интелектуалната собственост, тромава регулативна среда и липса на прозрачност при обществените поръчки.
Другият фактор е слабото представяне по отношение на технологичното развитие (65-то място) и иновативия потенциал (88-мо място). Тук най-добри позиции сред новоприсъединилите се към ЕС държави има Чехия (27-мо място).
 
България е твърде назад по редица показатели - например публичните разходи за научни изследвания са едва 0,38 на сто от БВП при средно ниво от 0,65 на сто за 25-те страни от ЕС (без Румъния и България). Разходите на бизнеса за научно-изследователска и развойна дейност са 0,11 на сто в България при 1,20 на сто за ЕС-25.
България изостава и по отношение на качеството на базисната инфраструктура (84-та позиция). За сметка на това страната ни показва добри резултати в макроикономическото развитие, като заема 47-ма позиция.
 
При фирмената конкурентоспособност България остава на същата позиция, както през миналата година - 83-та. Най-добро класиране сред страните от Централна и Източна Европа имат Естония, Чехия и Словения.
Фирмената конкурентоспособност се определя от два основни фактора - качество на бизнес средата и ефективност на стратегиите. Двете променливи са тясно свързани - по-качествените стратегии изискват по-добра работа на правителството и компетентна държавна и местна администрация, интензивна конкуренция на пазара, по-модерна инфраструктура, повече информация, развити научни институции, добри доставчици, по-квалифицирана работна ръка.
Бизнес средата продължава да се оценява негативно от представителите на фирмите, като България заема 77-мо място по този показател. Според предприемачите проблемите, свързани с бизнес средата, са недостатъчно ефективна държавна администрация, корупция, ниско качество на инфраструктурата, ниска квалификация на работната сила и отсъствие на етика в бизнеса.
По отношение на фирмените стратегии България е на 96-то място. Българските компании имат най-сериозни затруднения в следните области: липса на адекватна политика за квалификация и преквалификация на човешките ресурси, неефективен маркетинг и недостатъчно добро качество на професионалния мениджмънт, отсъствие на активна политика за закупуване и внедряване на съвременни технологии.
Броят на страните, включени в доклада, се увеличава до 131 през настоящата година спрямо 124 преди година.
Първото място по конкурентоспособност в света заема САЩ. Швейцария е втора, следвана от Дания, Швеция, Германи и Финландия. В челната десетка са още Сингапур, Япония, Великобритания и Холандия.
Румъния се нарежда на 74-та позиция, като изостава само с едно място спрямо миналогодишната класация. Непосредствено преди България са Египет и Ямайка, с след нас остават Сирия и Алжир.
От бившия съветски блок най-добре се класира Естония – на 27-мо място. Чехия е 33-а, Литва, Словения и Словакия са на съответно 38-мо, 39-то и 41-о място.
След България от страните от Централна и Източна Европа остават Черна гора (82), Сърбия (91), Македония (94), Молдова (97), Босна и Херцеговина (106), Албания (109).
На последно място в класацията е Чад.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
fallback