fallback

ЕК разреши вноса на генномодифицирана царевица от САЩ

От ръководството на борсата коментираха за Investor.bg, че по всяка вероятност тези количества ще се използват за производството на биогорива

14:00 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) разреши внос в Европейския съюз на три сорта генномодифицирана царевица от САЩ, стана ясно по време на пресконференция на Софийската стокова борса (ССБ). Досега такъв внос не беше разрешен.
От ръководството на борсата коментираха за Investor.bg, че по всяка вероятност тези количества ще се използват за производството на биогорива, а не за консумация от животните.
Все още няма оферти за продажба на царевица от новата реколта на ССБ, стана ясно още днес. Очаква се нейната цена да е около и над тази на пшеницата, въпреки че по принцип цената на пшеницата е по-висока от тази на царевицата.
В момента у нас цената на хлебната пшеница е една от най-високите в света – 353 долара за тон, докато в същото време във Франция тя е 349 долара за тон, в САЩ – 328 долара, в Германия – 325 долара за тон.
Цената на царевицата в САЩ е една от най-ниските в света – около 180 долара за тон, като увеличението й спрямо началото на годината е 13%. САЩ е сред най-големите износители на царевица в света. Цените в Украйна и Унгария, които са сред основните производители и износители в Европа, пък са съответно 220 долара за тон и 300 долара за тон.
ЕС разреши и безмитен внос на 3,4 млн. тона царевица от Бразилия във връзка с недостига й в Европа, съобщиха още от стоковата борса.
Докато в света и Европа цената на захарта продължава да спада, у нас тя расте, но с по-бавни темпове, казаха от ССБ. Към момента цената на рафинираната захар в Лондон е 283 долара за тон, а цената на суровата захар на нюйоркската борса е 224 долара за тон.
Цената на олиото на борсата в Ротердам бележи известно задържане, за което влияние оказват намалението на цените на суровината на едни от най-големите износители - Русия и Украйна. В тези страни е започнало антимонополно разследване на производителите и търговците на маслодаен слънчоглед, което е оказало влияние на цената както на слънчогледа, така и на олиото.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
fallback