fallback

И здравноосигурителните дружества ще взимат мерки срещу прането на пари

Въвежда се и задължението да се проверява самоличността на клиента и действителния собственик

10:14 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Разширява се кръгът от лицата, задължени да прилагат мерки за превенция от използването на финансовата система за пране на пари, става ясно от приетите на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Към кръга на лицата, задължени да прилагат превантивни мерки, се добавят и здравноосигурителните дружества.

Въвежда се и задължението да се проверява самоличността на клиента и действителния собственик. Изключения се допускат при идентифицирането на държавните органи в България, както и в случаите, когато клиентът е институция, която изпълнява властови функции в съответствия с правото на Европейския съюз.

Предвидено е забраната за неразкриване на информация да не пречи на оповестяването на данни, когато нотариуси, дипломирани експерт-счетоводители, специализирани одиторски предприятия и правни консултанти се стремят да разубедят клиент да не сключва сделка, ако за бъдещия му контрагент има съмнения, че ще използва финансовата система за пране на пари. Министерският съвет трябва да приеме изменения в правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари до 15 декември 2007.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 06.09.22 г.
fallback