fallback

БТК излиза от SOFIX от 7 ноември

Считано от 14 ноември изчисляването на индексите на БФБ ще се извършва въз основа на цената на последната сключена сделка с акциите от базата на борсовите индикатори

15:06 | 30.10.07 г.

На проведено заседание на Съвета на директорите (СД) на БФБ-София АД е взето решение да бъде извадена емисията на Българска телекомуникационна компания (БТК) АД-София от базата на SOFIX, считано от 7 ноември, съобщава борсовата институция.

Освен това СД на БФБ е решил изчисляването на индексите на борсата да се извършва въз основа на цената на последната сключена сделка с ценна книга, включена в базата на съответния индекс.

Промяната ще влезе в сила от първия работен ден, следващ изтичането на 14 дена от решението на СД, или от 14 ноември.

В момента индексите се изчисляват на база средно-претеглените цени на компаниите, включени в тях. Освен това SOFIX и BG REIT се изчисляват на база free-float пазарната капитализация на дружествата в техния състав, BG40 претегля 40-те компании в неговата структура на базата на абсолютните цени на акциите им, а BG TR30 е равно-претеглен като отразява освен капиталовите печалби и дивидентната доходност на дружествата от неговата база.

Книжата на БТК имат най-голяма тежест в изчисляването на SOFIX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 08.09.22 г.
fallback