fallback

Bulgarian Aviation Group и Lufthansa Technik създават съвместно предприятие

Българското дружество е правоприемник на Балкан Хемус Груп. Съвместната компания ще извършва ремонт и поддръжка на самолети тип Ербъс А320 и Боинг 737

14:00 | 30.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководствата на Bulgarian Aviation Group и на Lufthansa Technik подписаха днес официално договор за създаване на съвместно предприятие, като участието в него е 80% за Lufthansa Technik и 20% за Bulgarian Aviation Group. Предприятието ще извършва дейности по ремонт и поддръжка (D-Check) за самолети тип Ербъс А320 и Боинг 737.

Пускането в експлоатация на първия ремонтиран самолет се предвижда да стане след една година. Преди това обаче ще трябва да бъде подготвено съществуващото хале на Летище София за ремонт на самолетите.

Инвестицията е в размер на 20 млн. евро, разпределени според дяловото участие на двете фирми.

Изпълнителният директор на Bulgarian Aviation Group, част от Химимпорт, Димитър Павлов посочи, че преговорите за създаването на съвместно дружество се водят от близо 2 години. Той поясни, че Bulgarian Aviation Group е правоприемник на Балкан Хемус Груп, който в началото на годината след спечелване на приватизационен конкурс стана собственик на националния превозвач България Ер. С решение на съда на 22 май тази година наименованието на Балкан Хемус Груп бе променено на Bulgarian Aviation Group, като дружеството е с капитал от 30,88 млн. лв.

Председател на Съвета на директорите на новото дружество е Иво Каменов, изпълнителни директори са Димитър Павлов и Ивайло Маджуров, а членове на СД - Александър Керезов, Мариан Аданов и Любомир Чакъров.

За Investor.bg Павлов обясни, че към момента друга такава база за ремонт на самолети няма не само в България, но и на Балканите.

След като базата започне да функционира, на нея ще може да се прави основен ремонт годишно на 24 самолета. По принцип такъв ремонт се прави средно на 6-8 години и трае около един месец.

На базата съвместното дружество ще извършва и текущи ремонти на самолети. За Investor.bg Павлов каза още, че се предвижда през 2008 г. или 2009 г. към Bulgarian Aviation Group да се създаде отделно звено за превоз с карго самолети.

Освен това през следващата година ще бъде върнат на собственика един от самолетите на Bulgarian Aviation Group, взети на лизинг. За сметка на това обаче по всяка вероятност ще бъдат закупени някои от другите 9 самолета, взети на лизинг. В момента Bulgarian Aviation Group притежава 21 самолета.

Продължават преговорите за закупуване на нови самолети, каза още Павлов, без да уточнява кога ще приключат.

Предвижда се след като бъде завършена новата база, в нея да работят над 300 души, като около 100 от тях трябва да са висококвалифициран персонал.

Присъстващият на подписването на договора министър на транспорта Петър Мутафчиев отбеляза, че днешното събитие е знак за добрите перспективи на българската авиация и признание за квалификацията на нашите кадри в този сектор.

Германският посланик в България Михаел Гайер пък подчерта, че Lufthansa Technik е третата много голяма немска компания, която прави крупни инвестиции у нас наред с Henkel и Lindner.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
fallback