fallback

Погасихме предсрочно 28,6 млн. лв. държавен дълг към Швейцария

Тази операция е втората поред в рамките на годината след извършената в края на април 2007 транзакция по предсрочно погасяване на целия остатъчен размер на дълга ни към МВФ

13:09 | 30.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Днес бе направено предсрочно погасяване на дълга по кредитно споразумение с Конфедерация Швейцария от 24 октомври 2000 г. в размер на 28,6 млн. лева, ведно с дължимите лихви, съобщиха от Министерство на финансите.

Нормативното основание за осъществяване на операцията по предплащането на дълга е регламентирано в § 15, т. 4 от ПЗР на Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г., което дава право на министъра на финансите да изплаща предсрочно задължения по държавния дълг.

Тази операция е втората поред в рамките на годината след извършената в края на април 2007 г. транзакция по предсрочно погасяване на целия остатъчен размер на дълга ни към Международния валутен фонд.

В резултат на извършените предплащания на външен дълг сумарният ефект на реализираните лихвени икономии за бюджета през 2007 г. възлиза на около 16 млн. лева., като успоредно с това при операциите е отчетено нормативно определеното в Закона за държавния бюджет за 2007 г. изискване за поддържане на минимално ниво на фискалния резерв от 3,6 млрд. лв., посочват от Министерство на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 08.09.22 г.
fallback