fallback

Преглед на печата за 30 октомври

07:52 | 30.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Обсъдени са два варианта срещу презаписванията при IPO

в. Дневник

Комисията за финансов надзор е обсъждала с представители на инвестиционната общност два варианта срещу огромните презаписвания на първичните публични предлагания (IPO), които се превръщат в тенденция на българския пазар. Основната причина са все по-високите, т.нар. кухи поръчки, които участниците на пазара пускат, за да могат да запишат акции на компании, които стават публични и увеличават капитала си чрез емитиране на нови книжа.

Актуалните варианти за пресичане на тази тенденция са два - 30 на сто от стойността на поръчките за едно IPO да се депозират предварително от всички инвеститори или другият - само физическите лица да внасят цялата сума по заявките си, както е в Хърватия, заяви в понеделник Димана Ранкова, заместник-председател на КФН.

Спестените пари - с 30% повече за 1 година

в. Сега

Към края на второто тримесечие българските домакинства са държали пари в брой, банкови депозити и акции на обща стойност 26.3 млрд. лв., което е с около една трета повече в сравнение с година по-рано. Това сочат изчисленията на изследователската група Industry Watch в доклада им "Богатство и финансово посредничество в България". Към края на юни финансовото богатство на населението за първи път е прехвърлило половината от брутния вътрешен продукт и прогнозата сочи, че тези пари ще бележат стабилен ръст в средносрочен план.

Смекчиха данъчната тесла за хората със свободни професии

в. Новинар

Данъчната тесла за хората на науката и изкуството, занаятчиите, свободните професии и журналистите няма да бъде толкова голяма догодина. Нормативно признатите разходи за научните работници и хората на изкуството може да станат 40%, а за тези със свободни професии, лекари и зъболекари - 25%. Това вероятно ще бъде заложено в бюджета за следващата година. До миналата година 50% от доходите на творците се освобождаваха от данък, а през 2007 г. този процент стана 70. Засега в проекта не са записани конкретни цифри, те ще се уточняват допълнително.

До два месеца Брюксел се произнася за "Тракия"

в. Новинар

Надявам се до два месеца да приключи проверката на Европейската комисия на договора за концесията на автомагистрала "Тракия". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов вчера в Сливен. Преди повече от седмица депутатът Николай Младенов поиска Европейската комисия да разгледа договора с българо-португалския консорциум за строежа на аутобана и да се произнесе дали е предвидена държавна помощ в договора под формата на компенсации при недостиг на автомобилен трафик. По силата на Договора за членство в ЕС всяка форма на държавна помощ в такива сделки е забранена. 

КФН: Цените по "Гражданска отговорност" не стигат за плащане на щети

в. Дневник

До средата на ноември шест застрахователни компании трябва да повишат цените по задължителната полица "Гражданска отговорност" или да докажат, че са достатъчни за плащане на щети. Това съобщи Комисията за финансов надзор (КФН), но без да споменава имената на компаниите. По думите на Ралица Агайн, зам.-председател на КФН и ръководител на застрахователния надзор, компаниите са далеч от отнемане на лиценза и затова КФН предпочита да не създава притеснения за клиентите им.

"Фамилия" развали договора за управление с "Ена маркет"

в. Дневник

Търговската верига за бързооборотни стоки "Фамилия" е развалила франчайзинговия договор, с който беше дала за управление повече от половината си магазини на "Ена маркет", съобщи пред "Дневник" мениджърът на "Екуест" и собственик на компанията Георги Крумов. Компанията е подписала споразумение с нов подизпълнител - компанията "Нова Фамилия". Веригата подписа договора с "Ена" през пролетта на тази година, като повери на компанията 17 от своите 26 магазина. Целта на собствениците беше да се концентрират върху управлението на големите магазини и да намалят разходите, като отдадат малките на подизпълнител, обясни тогава управителят на "Фамилия" Джорджи Овари. "За нас сътрудничеството ни с "Ена маркет" беше тестов проект. Открихме, че подходите ни по отношение на много аспекти от бизнеса са различни и поради това партньорството ни е невъзможно", коментира вчера Овари.

Съдът оневини "Е.ON България" за продажба на некачествен ток

в. Дневник

"Е.ON България продажби" спечели дело във Варненския апелативен съд срещу компанията "Сийборд инв", съобщиха от германската компанията. Съдът отмени решението на Варненския окръжен съд, с което тя беше осъдена да заплати 154 400 лв. на "Сийборд" и разноските по делото за изгаряне на оборудване в с. Ветрен от подаден некачествен ток. Магистратите постановиха, че претенции на варненската компания за обезщетение са неоснователни и няма доказателства за некачествена услуга или повреди на техниката. Те смятат, че твърденията за повреди и невъзможност техниката да бъде използвана също не могат да бъдат доказани.

Царската туршия по-скъпа от пържола

в. Стандарт

Царската туршия излиза по-скъпо от кило пържоли през тази есен, жалват се пенсионерки, тръгнали на пазар за зеленчуци в столицата. Двойното поскъпване на зарзавата масово отказва домакините, които нямат собствени градини, от затварянето на буркани. "Миналата година всичко струваше стотинки, а тази е левче и отгоре", оплаква се баба, докато обикаля сергиите на Женския пазар. Най-голям е скокът при зелето. То е поскъпнало със 120% за година - от 45-50 ст. до 1,20 лв. за кг. Това ще откаже много хора от зареждането на каците и от традиционните коледни сaрми. Карфиолът, който задължително присъства в родните туршии, е поскъпнал от левче на два. Камбите са 1,60-1,70 лева, докато миналия октомври можеше да се купи качествена стока за максимум 1 лев. Двоен скок е направила дори целината, без която ракиеното мезе не е същото - от 50 ст. на 1 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 11.09.22 г.
fallback