fallback

Преглед на печата за 27 октомври

България, заедно с Румъния, трябва да намали търговията с вредни емисии на парникови газове

11:06 | 27.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Стачка в здравните каси от понеделник
в. Новинар
 
Всички служители от здравните каси в страната започват едночасови предупредителни стачни действия от понеделник, съобщиха вчера от КТ "Подкрепа". Те ще настояват за увеличение на заплатите с 60 на сто. За протест в края на следващия месец се подготвят и медицинските сестри, и фелдшерите.
 
От началото на следващата седмица работещите в районните здравноосигурителни каси ще спират работа всеки ден за един час. Ние сме в процедура по обявяване на ефективна стачка и ако нещата не се променят, такава ще има, заяви председателят на "Подкрепа" в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Багряна Маркова.
 
Кабинетът надул данъчните приходи в проектобюджета?
в. Сега
 
Синдикатите се усъмниха в заложените в проектобюджета за 2008 приходи от данък печалба и данък общ доход. "Правителството предвижда 2.15 млрд. лв. от налога върху личните доходи и 2.1 млрд. лв. корпоративни данъци. Това са завишени цифри", заяви вчера зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров.

От 1 януари гражданите ще плащат налог от 10% върху доходите си вместо сегашните 20 до 24%. Идната пролет, когато се изчислява годишният данък печалба, ще се види ефектът от свалянето му от януари 2007 г. от 15 на 10%. И в двата случая кабинетът очаква свалянето на ставките да извади повече доходи на светло и да докара повече приходи.

 
Глобяваме “Щрабаг” за дефекти на летището
в. Стандарт
 
Яки глоби заплашват "Щрабаг" заради гафове по летище София, научи "Стандарт". Австрийският строител на аерогарата може да се лиши от 10% за всяко плащане на транспортното министерство за извършените работи, ако има неотстранени дефекти след 20 ноември. Тогава изтича едногодишният срок по договора, в които австрийците ще могат да коригират работата си. В момента текат трескави огледи и ремонти по летище София, съобщиха източници на "Стандарт".
Междувременно стана ясно, че скоро ще започнат и преговорите между транспортното министерство и скандално известния строител "Щрабаг" за разплащанията. Австрийците настояват държавата да им плати над 15 млн. евро оскъпяване на проекта заради вдигане на цените на материалите. Българската страна пък твърди, че "Щрабаг" трябва да се бръкне с 10 млн. евро неустойки заради закъснението на работите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 28.08.22 г.
fallback