fallback

ЕК ни отряза 37% от квотите за вредни емисии

Според ЕК не сме се обосновали добре за това по какъв начин ще бъдат разпределяни квотите за различните инсталации

17:36 | 26.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Размерът на квотите за вредни емисии, който България посочи в Националния план за периода 2008-2012 г. (вкл.), се намалява с 37%, т.е. вместо исканите 67,64 млн. т годишно, допустимата максимална стойност е 42,3 млн. т годишно, гласи оповестеното днес решение на Европейската комисия (ЕК).

От приложените мотиви на ЕК става ясно, че страната ни в лицето на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е обосновала достатъчно аргументирано и с точни данни по какъв начин ще бъдат разпределяни квотите за различните инсталации (предприятия) в страната, какви ще са критериите на разпределението и преразпределението (при пускане в експлоатация на нови мощности). Нашият план дори е оставил съмнения, че поради недостатъчно изчерпателните критерии, има „вратички” за допускане на държавна помощ спрямо някои фирми.

Между основните забележки и съответно мотиви за орязването на квотите, са: липсата на изчерпателен списък на инсталациите, в който да е показано пълното количество на квотите, планирани за разпределяне за всяка инсталация; недостатъци на разпоредбите на Националния план на България, позволяващи разпределението да бъде изменено впоследствие, когато обемът на производство е намален или ограничен, и т.н.

ЕК препоръчва България да включи резерва от квоти в общото количество квоти от 42,3 милиона тона; информацията за квотите да е предоставена по начин, при който новите участници ще могат да започнат да участват в схемата на Общността, съгласно определените вече критерии от ЕС. Изисква се съставяне на изчерпателен списък на всички инсталации в България, с пълното количество на квотите, планирани за разпределяне на всяка инсталация.

Освен това ще трябва отново да се разпределят квотите за вредни емисии, а след като те са окончателно определени и утвърдени от ЕК, което би трябвало да стане до края на февруари 2008 г., да не се преразпределят отново по усмотрение на държавните органи.

„България категорично ще защити позицията си за разпределението на квотите емисии от въглероден двуокис в двата Национални плана за периодите 2007 г. и 2008-2012 година и няма да допуснем страната ни от потенциален продавач, да се превърне в купувач на емисионни единици”, заяви министър Джевдет Чакъров по повод днешното решение на Европейската комисия. По думите му това би оказало сериозно негативно въздействие върху развитието на бизнеса. Министърът на околната среда и водите подчертава, че след обсъждане на ситуацията от правителството, ще бъдат предприети всички възможни действия за постигане на справедливо за България решение, включително и чрез съдебна процедура срещу взетото решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 21.08.22 г.
fallback