fallback

Пробват борсова цена от 950 лв. за тон маслодаен слънчоглед

Има борсово предлагане на олио, но поради голямото разминаване между цените „търсене” и „предлагане” сделки няма

15:13 | 26.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Офертите „предлага” за маслодайния слънчоглед на Софийската стокова борса (ССБ) тази седмица достигнаха 950 лв./т, без да има сключени сделки, съобщиха за Investor.bg от ръководството на борсата.
Тази цена е над два пъти по-висока от цената на слънчогледа по същото време миналата година, сочат данните на ССБ. Скокът на цената е значителен дори спрямо миналата седмица, когато бяха сключени сделки при цена 850 лв./т слънчоглед.
Има борсово предлагане на олио, но поради голямото разминаване между цените „търсене” (1,2 лв./кг в пластмасови бутилки) и „предлагане” (2 лв./кг) сделки няма.
За сравнение цената на олиото на борсата в Ротердам през първата половина на месеца е около 1 295 долара/т, докато през октомври 2006 г. тя е била около 645 долара/т.
Продължава да има разминаване и между офертите на търговците, търсещи и предлагащи пшеница, като те са съответно 390 лв./т и 580 лв./т. Сделки няма. Остава нереализирана и офертата на Държавния резерв за покупка на 20 хил. т хлебно зърно при цена 330 лв./т.
На ССБ се предлага сравнително голямо количество макарони (18 т) и фиде (8 т) при цена от 1,2 лв./кг. Сделки засега няма, тъй като цената „купува” на тези продукти е 0,5 лв./кг.
През седмицата е сключена една сделка за широколистен дървен материал и са изтъргувани големи количества течни горива и масла.
 
*Всички посочени цени са без включен ДДС
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
fallback