fallback

Бедните у нас – с доходи под 166 лева

За изчисляването на линията на бедност са използвани данните на НСИ от ежегодното изследване на бюджетите на домакинствата в страната.

12:37 | 25.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Размерът на линията на бедност за страната ще бъде 166 лева от 1 януари 2008 г., определи правителството на днешното си заседание. Със същото постановление са приети и промени в методиката за определяне на т.нар. линия на бедност.

Методиката е утвърдена от Министерския съвет през 2006 г., като е съобразена с регулациите на статистическата служба на ЕС (Евростат) в областта на статистиката на доходите и жизненото равнище. За изчисляването на линията на бедност са използвани данните на НСИ от ежегодното изследване на бюджетите на домакинствата в страната. 

Промените в методиката за определяне и актуализиране на размера на линията на бедност засягат частта й за дефиницията на минималните жизнени потребности. Те вече ще се определят средно за 20-те процента от домакинствата c най-ниски доходи, а не средно за 30-те процента от домакинствата, както беше досега. 

Днешното постановление на правителството е съгласувано предварително със социалните партньори в рамките на Националния съвет на тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
fallback