fallback

Стоковата борса ще има клирингова къща

По този начин на стоковата борса ще могат да се извършват т. нар. срочни сделки (които не с незабавна доставка на стоката), т.е. форуърдни и фючърсни.

15:24 | 24.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Да се създаде клирингова къща към Стоковата борса в България, предвижда Наредбата за устройство и дейността на клиринговата къща, която е включена в дневния ред на утрешното заседание на Министерски съвет. Наредбата се издава във връзка със Закона за стоковите борси и тържищата.

От Софийската стокова борса (ССБ) обясниха за Investor.bg, че по този начин на стоковата борса ще могат да се извършват т. нар. срочни сделки (които не с незабавна доставка на стоката, в т.ч. търговия с вредни емисии), т.е. форуърдни и фючърсни. Досега в България не е имало клирингова къща, докато във всички страни от ЕС, вкл. Румъния, има. Създаването на клиринговата къща ще струва стотици хиляди евро.

Технически клиринговата къща може да бъде разположена в София, в Русе или Пловдив, където се намират другите две по-малки стокови борси. Възможно е и трите борси да имат една обща клирингова къща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 08.09.22 г.
fallback