fallback

На всеки три месеца ще се отчитаме пред ЕК за измами с европарите

На докладване не подлежат нарушенията със средства до 10 хил. евро

11:27 | 24.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

При използване на средствата от европейските структурни фондове и от кохезионния фонд нашите контролни органи ще трябва до два месеца след всяко тримесечие да докладват на Европейската комисия (ЕК) за установените нередности, казаха от Министерство на финансите (МФ) по време на пресконференция, касаеща контрола и одита на парите от еврофондовете.

Когато обаче нарушението е в особено големи размери или засяга не само нашата, а и други страни от ЕС, ще се докладва незабавно.

На докладване не подлежат нарушенията със средства до 10 хил. евро, но при поискване и за тези нарушения могат да бъдат предоставяни данни на ЕК.

Между основните нарушения, които могат да бъдат извършени при усвояване на средствата от еврофондовете, бяха изтъкнати нарушенията на правилата на обществените поръчки; нарушения на критериите за допустимост (разходи за лихви, за жилищно строителство, за възстановим ДДС и др.); неспазване на крайните срокове за осъществяване на проекта; преразход на средства; наличие на конфликт на интереси и др.

От МФ посочиха, че при нужда като нарушител при използването на средствата ще се третират всички бенефициенти, включително и общините, които се очертават като цяло да получат за проекти най-много средства от фондовете. При наличие на такива случаи отговорност ще носят служителите, занимаващи се със съответния проект, а също така и кметът, ако се докаже и неговото участие в измамата.

При открити нарушения първоначално ще се изисква доброволно възстановяване на дължимите суми. Другите случаи на възстановяване са директно, т.е. прихващане срещу други дължими суми към бенефициента, а също може да се стигне и до принудително възстановяване чрез издаване на изпълнителен лист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 05.09.22 г.
fallback