fallback

Производители на биогорива се оплакаха от неправомерно облагане с акциз

У нас има разработени проекти за производство на биогорива на стойност стотици милиони лева, но в момента инсталациите за биодизел почти не работят

15:52 | 23.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

В България на практика с акциз се облагат и биогоривата, въпреки че според приетия Закон за акцизите и данъчните складове има нулева ставка на акциза за биодизела и биоетанола. Това каза от името на производителите на биогорива Димитър Минчев, управител на фирма Булмаркет, по време на конференция, посветена на пазара на биогорива в Югоизточна Европа.

Той подчерта още, че според наредбата за подпомагане на производителите на енергийни култури те би трябвало да получават директни плащания за производство на такива култури, но Министерство на земеделието още не е уредило на практика този въпрос. По думите му не са определени до момента и индикативните цели за минимални дял на биогоривата в годишното потребление на горива в България, което би трябвало да извършат икономическото и транспортното министерства.

Минчев съобщи, че до началото на следващата година се очаква да бъде завършен заводът за биодизел в град Сливо поле на Булмаркет. Заводът е проектиран за преработка на 500 тона суровина на денонощие – рапица, соя и слънчоглед - и съответно производство на 200 тона масло. Към завода ще има силози с вместимост 10 хил. куб. м, които ще осигуряват работата на предприятието за 10 дни.

По думите на Минчев като цяло у нас има разработени проекти за производство на биогорива на стойност стотици милиони лева, но в момента инсталациите за биодизел почти не работят.

От ръководството на фирма Профекс биопродукти посочиха, че скоро ще бъде готова инсталацията, която те строят за производство на биоетанол чрез преработка на зърно. Инсталацията има капацитет за преработка на 100 тона суровини дневно и съответно производство на 30 хил. литра дневно етанол. 

Плановете си за завод за биодизел потвърдиха от испанската Green Fuel Corporacion, която планира изграждане на проекта си в Плевен. Фирмата смята да направи и инсталация за преработка на зеленчуци, от които също се получават горива.

Общата стойност на инвестицията ще възлиза на около 50 млн. евро, като капацитетът на завода в Плевен ще бъде 110 тона на ден. От фирмата обявиха, че в близките години ще инвестират също така в изграждането на още шест завода за производство на биогорива, главно в Испания, като общата стойност на инвестицията ще бъде в размер на 350 млн. евро.

 

От италианската компания CFT Rossi&Catelli, която има заводи в Итали и в други страни, съобщиха, че вече работят по проект, свързан с проучването на второ поколение производство на етанол от целулоза, като крайната цел е изграждане на пилотно предприятие. Във връзка с въпрос дали използването на зърнени култури, и главно царевица, няма да вдигне прекалено техните цени от американска консултантска компания BBI International отговориха, че проблемът с недостига на храни в някои страни не се дължи на биогоривата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
fallback