fallback

Преглед на печата за 23 октомври

08:01 | 23.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Сделката за "Тракия" отново пред провал

в. Новинар

Ако при проверката на договора за концесията на автомагистрала "Тракия", Европейската комисия (ЕК) установи нарушение, концесия няма да има. Това заяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов в парламента. Комисията поиска да провери договора за концесия след сигнал на евродепутата Николай Младенов. В Брюксел не били запознати с анекса към договора, където имало различни схеми за държавна помощ. По думите на строителния министър няма пречки договорът с българо-португалския консорциум "Автомагистрала Тракия" за строежа на аутобана да бъде сключен, защото били спазени всички европейски изисквания.

Два гиганта искат "Булгартабак"

в. Стандарт

Два от големите тютюневи гигантa искат "Булгартабак". Те са потенциални участници в приватизацията. Това заяви директорът на холдинга Христо Лачев в интервю за "Стандарт". Той обаче отказа да назове имената на международните компании, които проявяват интерес към бизнес у нас. Големите в бранша останаха 4-5, от тях трима със сигурност не биха участвали. Останалите двама обаче ще проявят интерес, смята Лачев. Петимата големи играчи са "Бритиш-Американ Табако", "Филип Морис", "Импириъл табако", "Галахър" и наскоро купената от тях "Алтадис". Другият мащабен световен играч е "Джапан Табако". За японците обаче България е малък пазар. "Бритиш-Американ Табако" и "Филип Морис" вече купиха фабрики в Сърбия и Румъния, "Галахър" също има в Румъния и Украйна.

Сериозно увеличение на заплатите за млади учители

в. Сега

Синдикатите и представителите на МОН и министерството на финансите се споразумяха за значителен ръст на началните заплати за учителите, обяви лидерът на КНСБ Желязко Христов. Профсъюзите очакваха снощи писмена оферта от правителството за възнагражденията и до късно заседаваха във финансовото ведомство. Правителството предлага началната заплата на учителите да бъде между 440 до 500 лв. Сега младите педагози тръгват от 299 лв. стартово възнаграждение.

Хлябът най-евтин в София и Добрич

в. Стандарт

В София и Добрич ядат най-евтин хляб. Това заяви председателят на асоциацията на хлебопроизводителите у нас Георги Попов. Така той коментира информацията, че се подготвя ново увеличение на насъщния. В столицата самуните вървят между 90 ст. и 1,05 лв. за 700 грама, а в Добрич цената е между 0,85-0,90 лв. В страната има 1 млн. т брашно, но отчетеното по фактури е едва половината - 500 хил. кг, каза Попов.

Пием повече безалкохолни

в. Новинар

С 18% е нараснало потреблението на безалкохолни напитки за първите девет месеца на тази година. Това съобщи Милчо Бошев, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Консумацията на бутилирани води се е увеличила с 16%, въпреки че цената им се е увеличила с 3,6%, казаха от асоциацията. Причината за поскъпването са повишените цени за опаковка и транспорт.

Отпадат още два топлинни счетоводителя

в. Сега

Още две фирми за топлинно счетоводство са отпаднали от регистъра и нямат право да извършват тази дейност. След случая с "Електрон комерс", която заряза клиентите си в София, тази съдба е последвала и фирмите "Рони" и "Ан-93". И в трите случая става въпрос за относително малки фирми, чиито клиенти обаче сега трябва да търсят друг топлинен счетоводител или да сменят измерителните уреди, които струват по около 130-150 лв. "Рони" и "Ан-93" са работили с немските уреди "Кундо", чийто производител не желае повече да ги упълномощава за тази дейност поради спорове.

КРЗ "Порт - Бургас" увеличава обема на товарите

в. Дневник

В пристанището на КРЗ "Порт - Бургас", собственост на "Индустриален холдинг България" АД, са обработени над 17 000 т товари през септември, предимно метали. Количеството на товарите, които ще преминат до края на октомври през порта, се очаква да надвишат предходните. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Веселин Статев. В КРЗ "Порт - Бургас" очакват обемът на товарите да нарасне след реализирането на проектите от инвестиционната програма и генералния план за развитие на пристанището.

802 лева за ток през септември

в. Стандарт

802 лева сметка за ток ужаси семейство в Плевен. CEZ, която държи Енергото в Западна България, е изпратила баснословната фактура за септември на Братан Асенов, съобщава в. "Посредник". Подадох жалба в CEZ, но ми отговориха: "Толкова си изгорил, толкова ще платиш", казва Асенов. Той още не може да проумее как далеч преди студовете е получил сметка 4 пъти над обичайното. 69 семейства от плевенския квартал "Изток" внасят жалба в CEZ за сваляне на елтаблата на видимо място. Причината е, че Енергото е вдигнало електромерите на недостъпна височина, за да няма кражби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 10.09.22 г.
fallback