fallback

Общо 168 хил. евро ще плаща НЗОК за оказана спешна помощ на българи в ЕС

Европейската здравна карта важи за срок от една година и би трябвало да бъде издадена до 1 месец от подаването на заявка за нея

11:58 | 19.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

За първите девет месеца на годината в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са постъпили искове от седем държави членки на ЕС, в които е оказана спешна медицинска помощ на 195 български граждани. Общата стойност на исковете е 168 хил. евро, като гражданите при постъпването си в лечебни заведения са използвали европейската здравноосигурителна карта или удостоверение за нейното временно заместване.

Това съобщиха на пресконференция от ръководството на НЗОК, пояснявайки за Investor.bg, че здравната карта важи за срок от една година и би трябвало да бъде издадена в срок от един месец от подаването на заявка за нея.

Временното удостоверение пък се издава при спешни случаи само за един-два дни, но важи за два месеца.

От началото на годината у нас са издадени 150 хил. европейски здравноосигурителни карти.

Освен това в НЗОК са постъпили 79 молби от български граждани за възстановяване на разходите им за спешно лечение в страни от ЕС, които граждани обаче са си заплатили лечението, тъй като не са представили един от двата посочени документи. Общата сума на тези искове е близо 36 хил. евро, но от НЗОК уточниха, че ще възстановят евентуално само разходите, които се поемат от обществения фонд на съответната държава.

Друг случай, при който български граждани могат да се лекуват в чужбина със заплащане от здравната каса, е, когато трябва да се чака прекалено дълго за планова операция или друга медицинска помощ у нас. В този параграф към момента в здравната каса са постъпили 68 молби, но само три са удовлетворени, като общата стойност на лечението на тези граждани ще бъде 110 хил. евро.

От друга страна, от началото на годината у нас са получили спешна медицинска помощ 352-ма чужди граждани, за което НЗОК е заплатила близо 211 хил. лв. Тези суми подлежат на възстановяване в бюджета на здравната каса от задравноосигурителните институции на съответните държави.

От здравната каса посочиха, че като цяло средствата, които тя трябва да заплати за лечение на в чужбина, са повече от тези, които подлежат на възстановяване поради лечение на чужди граждани в страната ни и по всяка вероятност бюджетът на касата няма да стигне за покриването на тези суми, така че ще се наложи да бъдат получени субсидии от държавния бюджет.

От НЗОК уточниха, че за тази година здравноосигурителните вноски се очаква да бъдат общо около 1,4 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
fallback