fallback

Нов конкурс за Ямбол БТ и Кърджали БТ до средата на ноември

Булгартабак очаква 80% ръст на износа през 2007 година

11:30 | 19.10.07 г.

Булгартабак Холиднг възнамерява да организира конкурс за продажбата на двете тютюневи дружества Ямбол БТ и Кърджали БТ, каза на пресконференция в Боровец Георги Костов, директор дирекция „Преструктуриране и приватизация“ към Булгартабак Холдинг АД.

„На база разговори с инвеститори, съм почти 100% сигурен, че двете дружества ще бъдат продадени“, заяви Костов.

По-рано тази година двете дружества бяха обявени за продажба, но тогава не се намериха купувачи. Минималната цена за пакета от 90,56% в капитала на Кърджали БТ през юли бе 2,1 млн. лв., а на пакета от 99,73% в Ямбол БТ – 600 хил. лв.

На днешната пресконференция изпълнителният директор на Булгартабак - Христо Лачев, потвърди информацията, че след местните избори ще бъде взето решение относно бъдещето на холдинга.

На въпрос какви фактори могат да повлияят за намаляване на цената на Булгартабак при евентуална продажба, Христо Лачев отговори, че от една страна това е акцизът, а от друга – самото преструктуриране на холдинга.

„Основната цел през следващата година няма да е финансовият резултат, а запазването на пазарния дял. Смятам, че ще успеем да запазим 70% от пазарния дял на официалния пазар“, каза още Лачев.

„Въпреки, че цената на марката „Виктори“ не беше намалена, тя е реализирала добър обем на продажбите. Марката „Мелник“ запазва лидерските си позици в най-ниския клас“, заяви Лачев.

„Определено можем да кажем, че 2007 година ще бъде успешна за експорта на Булгартабак. През 2007 г. прогнозираме 80% ръст в износа на продукция“, добави Лачев.

Тази година от компанията очакват да бъдат изкупени 2 100 тона ориенталски тютюн, 1 100 тона „Вирджиния“ и 600 тона „Бърлей“. Капацитетът на официалния пазар в България към момента е 18 хил. тона тютюн, а миналата година той е бил 14 хил. тона, като по думите на Лачев голямата разлика идва от черния пазар.

От началото на днешната търговска сесия книжата на Булгартабак холдинг отчитат повишение от 3,61% до средна цена от 35 лв. при обем от 2 002 лота. Офертите са на нива от 34,40 лв. „купува“ и 36 лв. „продава“.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
fallback