fallback

Димитров: Решението за приватизация на Булгартабак ще е скоро след изборите

Според министъра продажбата на холдинга на стратегически инвеститор е за предпочитане

18:15 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Българското правителство ще отложи вземането на решение относно продажбата на Булгартабак Холдинг за времето след местните избори в страната на 28 октомври, е заявил в интервю за агенция Bloomberg министърът на икономиката Петър Димитров.

Решението ще бъде взето скоро след вота, е уточнил Димитров. Предприятията на загуба ще бъдат затворени или продадени, ако правителството запази дела си от 80 на сто, е казал още министърът.

Политически разногласия блокират продажбата на холдинга, започнала през 2000 г., поясняват от агенцията. Три от фабриките на Булгартабак бяха продадени миналата година, но плановете за предлагането на други четири на фондовата борса се провалиха след оставката на предшественика на Димитров – Румен Овчаров. Компанията е под натиск след приемането на България в ЕС, с което отпадат вносните мита върху цигарите, произведени в съюза, пише още Bloomberg.

„Има два плана в зависимост от политическото решение – единият е постигане на консенсус за продажба на холдинга на стратегически инвеститор, а другият – запазване на държавния дял и преструктуриране на дружеството“, е заявил Димитров.

„Продажбата на стратегически инвеститор, който да поеме ангажимент за запазване на производството, е за предпочитане“, добавя той. „Трябва да има политическа воля за бърза приватизация“.

През 2005 г. British American Tobacco Plc оттегли офертата си на стойност 200 млн. евро за трите най-печеливши фабрики на Булгартабак, след като на предложението се противопоставиха опозицията и коалиционните партньори в предишното правителство.

Акциите на холдинга се търгуваха за последно на 17 октомври, отбелязвайки спад от 0,68 на сто до средно 33,78 лв. при прехвърлени 20 броя.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
fallback