fallback

Агенция "Митници" ще има свои представители в Брюксел

13:01 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Агенция "Митници" ще има свои представители в Постоянното представителство на България към Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, към Световната митническа организация в Брюксел и в Регионалния център за борба с трансграничната престъпност към Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа в Букурещ. Това предвиждат приетите изменения и допълнения в Устройствения правилник на Агенция "Митници", съобщиха от правителствената информационна служба.

Представителите на ведомството ще участват в работните органи на ЕС и в процеса на изработване на нормативни актове на съюза. Назначаването на служителите е в рамките на общата численост на работещите в Агенция "Митници".

С промените в устройствения правилник се доразвиват функциите на дирекция "Централно митническо управление". То е свързано с администрирането на акцизите и контрола по спазването на акцизното законодателство. Разширява се и обхватът на осъществявания от мобилните митнически групи контрол. Те ще могат да проверяват и в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове, и в цялата страната. Досега мобилните групи проверяваха само във вътрешността на страната.

С цел хармонизиране на разпоредбите на националното законодателство с европейското се предвижда митническата администрация да не събира такси за покриване на административните разходи, свързани с разглеждане на молба за прилагане на мерките за стоки, за които се подозира, че нарушават права върху интелектуалната собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
fallback